Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Надежда Чакърова, зам.-кмет: Стартираме учебната година с нови възможности за развитие на децата

Надежда Чакърова
Надежда Чакърова, зам.-кмет: Стартираме учебната година с нови възможности за развитие на децата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На 13 септември Община Стара Загора организира мащабен фестивал за тийнейджъри

Надежда Чакърова е зам.-кмет на община Стара Загора с ресор образование. Обръщаме се към нея дни преди старта на новата учебна година, за да проверим каква е готовността на Община Стара Загора за първия учебен ден.

- Госпожо Чакърова, в кои училища вървят ремонти преди началото на новата учебна година - 2024/2025?
- Както знаете, правим основен ремонт в две училища на Стара Загора - СОУ „Самара“ и в ОУ „Зора“. Предстои СОУ „Самара“ да се обнови изцяло с проект за енергийна ефективност, да бъде изграден нов физкултурен салон, модерно дворно пространство, да се монтират фотоволтаици. Строителните работи започнаха през април и ще приключат по план през следващото лято.

Основен ремонт върви и в ОУ „Зора“. Той стартира през април и също по план трябва да приключи през следващата година.

- Къде ще посрещнат новата учебна година възпитаниците на двете учебни заведения в ремонт?
- Учениците от СОУ „Самара“ са пребазирани в сградите на 9 ОУ и на Гимназия по механотехника и транспорт „Никола Йонков Вапцаров“. Там са им осигурени всички необходими условия за ползотворен учебен процес. Учениците от ОУ „Зора“ са пребазирани в Професионалната гимназия по механотехника и транспорт. Тук искам да подчертая, че Община Стара Загора осигурява транспорт при по-големи разстояния на преход от едното до другото училище.

Започна ремонт и на общежитието на Спортното училище. Децата ще бъдат настанени в общежитието на Професионалната гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски“.

- Подобри ли се състоянието на училищата в старозагорските села?
- В селата на общината имаме 8 училища. Хубавата новина е, че са осигурени средства от Министерство на образованието за частични ремонти в 4 училища – те са в селата Преславен, Загоре, Калояновец, Братя Кунчеви. Останалите 4 училища са в добро състояние.

- Кога ще приключи ваканцията за Центъра за подкрепа на личностното развитие?
- Центърът стартира работа на 1 октомври с нови школи за старозагорските деца. По техен избор откриваме школа по фотография, по легороботика, психологична лаборатория. В Центъра имаме над 30 школи. В тях обучението е безплатно за всички старозагорски ученици и се извършва по график. Целта е да развиваме успешно талантите на децата и да им помогнем да вървят успешно в желаната от тях посока.

В Международния младежки център на Стара Загора от тази година включваме езикови обучения, обучения по предприемачество, емоционална интелигентност.
Откриването на всяка нова школа следва интереса на учениците.
Предстои да въведем общинска програма за здравословно хранене в детски градини и училища. Тя включва различни дейности, които да популяризират здравословното хранене.

По предложение на кмета Живко Тодоров Общинският съвет прие Програма за насърчаване на деца с високи постижения. Тя се радва на много висок интерес. Целият правилник на програмата е публикуван на сайта на общината.

- Кои училища в Стара Загора ще започнат новата учебна година с обновени спортни площадки?
- Финансиране за обновяване на дворните площадки спечелиха 6 ОУ, 9 ОУ, ОУ „Георги Райчев“, 13 ОУ. Предстои тези учебни заведения да обявят процедури за ремонт. Община Стара Загора заедно с Министерство на образованието изпълнява ремонта на дворовете в СОУ „Васил Левски“ и сме в процедура по избор на изпълнител за дворното пространство в математическата гимназия - ППМГ „Гео Милев“.

По програмата на Министерство на образованието ще се ремонтират два физкултурни салона - на 12 ОУ и на училище „Христо Смирненски“.

- Остана ли училище в Стара Загора, което все още се нуждае от основен ремонт?
- Подали сме и очакваме решение за проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност на 11 ОУ. Планираме да преобразим изцяло сградата и на това учебно заведение в Стара Загора.

- Има ли в Стара Загора деца, за които няма места в детските градини и ясли?
- Приключи класирането и искам да подчертая, че нямаме дете, което да е останало извън системата на детските градини и ясли. Ако някое дете не е класирано на първо желание, то веднага пренасочваме родителите му по място, максимално удобно по местоживеене.

- Докъде стигна изграждането на новата детска градина в кв. „Железник“?
- В момента тече нейното проектиране. Срокът на изпълнение е 2027 г. В детското заведение ще се отглеждат и възпитават при чудесни условния 100 деца в 4 групи. Финансирането по проекта е осигурено от Министерство на образованието.

- В кои детски градини на общината вървят ремонти и предстои да бъдат обновени?
- Детската градина в кв. „Зора“ се намира в училището, което, както казахме вече, се обновява изцяло. По тази причина малчуганите са преместени и ще провеждат занимания в 68 ДГ „Патиланско царство“.
Цялостен ремонт правим и на 31 ДГ „Слънце“. Графикът на строителните работи върви нормално, а децата са пребазирани в ДГ №24.

Преди 2 седмици започна ремонт в ЦДГ №66. Децата там са пребазирани в ДГ №35, като по-големите групи са в ДГ №4.

- Какво ще пожелаете на ученици и учители за началото на Новата учебна година?
- Нека всички да бъдат здрави! Пожелавам на учителите да изпитват ежедневна радост и удовлетворение от благородната си професия, а на учениците - да използват всяка възможност, за да се развиват в желаната от тях посока.

Накрая искам да поканя децата на Стара Загора на едно чудесно събитие. За първи път Община Стара Загора организира Тийнбумфест – мащабен фестивал за тийнейджъри.
Той ще се проведе на 13 септември в парк „Бедечка“ под мотото „Избери добрия пример“.

Коментари към новината

Още новини от Образование