Новини от област Стара Загора и България

Полицаи иззеха 19 тротинетки и 12 велосипеда от нарушители в Сливен

Полицаи иззеха 19 тротинетки и 12 велосипеда от нарушители в Сливен
Divident.€U Divident.€U

Полицията в Сливен и общинските охранителни органи в Града на сините камъни прилагат безкомпромисно измененията в Наредбата за обществения ред, влезли в сила от началото на юли. Досега униформените са иззели 19 тротинетки и 12 велосипеда на нарушители. Само през тази седмица са иззети от собствениците им 4 тротинетки и 2 велосипеда, съобщава SlivenPress. След заплащане на наложените глоби 7 тротинетки и 6 велосипеда са върнати на собствениците им.

Контролът се осъществява от екипи на РУ-Сливен по пешеходната зона на областния град. Проверките се извършват от екипи на Териториална полиция към РУ-Сливен и Общинска охрана в различни часови диапазони от понеделник до петък. Дежурни екипи следят за нарушители почивните дни. Под наблюдение са и по улиците и булевардите в града, където дебнат за нарушения на водачите на индивидуални електрически превозни средства патрулни екипи на сектор „Пътна полиция”, „Охранителна полиция” и РУ - Сливен.

Съгласно приетите промени в Наредбата за обществения ред на Сливен е забранено на водачите на двуколесни превозни средства да се движат в района на пешеходни зони, тротоарни площи, с изключение на маркираните тротоарни велосипедни алеи, градските градини, площадите, детските и спортни площадки.

За нарушаване на разпоредбите на чл. 47а от Наредба на Община Сливен, освен изземване на превозното средство, се налага и глоба на физическите лица от 200 до 500 лв. Когато нарушението е извършено от малолетен или непълнолетен, глобата се налага на негов родител/настойник.

Засилен контрол ще има в първия учебен ден и през предстоящата учебна година за нарушения при движение с двуколесни превозни средства.

Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение САМО ПО ВЕЛОСИПЕДНИ АЛЕИ, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред