Новини от област Стара Загора и България

С приложението еЗдраве

Разясняват как да влезем през телефона в електронното си пациентско досие

Разясняват как да влезем през телефона в електронното си пациентско досие
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Информационна кампания с изнесени офиси на РЗИ - Стара Загора започва в Чирпан и Казанлък. Служители на инспекцията ще разясняват на гражданите как да сдвоят смартфоните си с новото мобилно приложение еЗдраве, което дава достъп на всеки гражданин до неговото електронно пациентско досие.

Досега в пациентските си профили можеха да влизат само хора, които имат електронен подпис. От 1 септември в пациентското си досие може да влезе всеки чрез приложението еЗдраве. Така нареченото „сдвояване“ на мобилното приложение чрез QR код с телефоните на гражданите е напълно безплатно и отнема не повече от 5 минути. Услугата вече е достъпна и се предоставя в сградата на РЗИ – Стара Загора на ет. 1 в стаята срещу портиера.

Електронното пациентско досие съдържа информация за всеки какви лекарства са му изписани, какво лечение му е прилагано, лежал и е в болница, за какво и кога и друга полезна информация. Така всеки пациент може да разбере дали проведените му лечения отговарят на действителността. Ако забележи нередност, той може да сигнализира здравните власти.

С цел популяризиране и запознаване на обществото с новата услуга и възможностите на мобилното приложение еЗдраве, РЗИ – Стара Загора ще проведе информационна кампания с изнесени офиси в Казанлък и Чирпан на следните дати:

На 10 септември 2024 г. в Казанлък от 10:00 до 16:00 часа на площад „Севтополис“;
На 13 септември 2024 г. в Чирпан от 10:00 до 16:00 часа на площад „Съединение“.

Разработеното електронно пациентско досие и мобилното приложение към него еЗдраве могат да бъдат лесно добавени на всяко мобилно устройство от граждани, имащи електронен подпис (КЕП), през сайта https://his.bg/. За всички останали, които нямат електронен подпис, от 1 септември 2024 г. стартира нова услуга, предоставяна от РЗИ – Стара Загора. С нея може да се осигури достъп до приложението на личните телефони по служебен път.

Коментари към новината

Още новини от Здраве