Новини от област Стара Загора и България

Мажоритарният собственик на „Булметал“ стана почетен гражданин на Гурково

2633 04/09/2024 09:41 Общество България
Кольо Атанасов получава награда от кмета на Гурково Кънчо Папазов
Мажоритарният собственик на  Булметал  стана почетен гражданин на Гурково
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На 3 септември, по време на честванията на 50-годишнитата от обявяването за град на Гурково, Общинският съвет удостои със званието „почетен гражданин“ Кольо Атанасов Колев - мажоритарен собственик на едно от големите предприятия в регион Стара Загора – „Булметал“.

На тържествена сесия, в присъствието на политици, представители на институции и граждани беше връчена наградата на Колев, както и на други заслужили граждани на Гурково.
„Атанасов е упорит, амбициозен, контактен. В предприятието му са ангажирани над 450 души от община Гурково и близките общини. През 1993 г. „Булметал“ стартира производство на метални опаковки. Над 60% от изделията на компанията отиват за износ.
Чрез дейността си на външните пазари, предприемачът прослави Гурково. В последните години той развива машиностроене и производство на нови автоматизирани производствени линии, което дава нови възможности на жителите на общината.

В Гурково има централно газоснабдяване благодарение на усилията на Кольо Атанасов“. Така, накратко беше представена дейността на предприемача и заслугите му за развитието на Гурково на тържествената общинска сесия.
„ За мен тази награда е голяма чест и отговорност. Когато обичаш града си и носиш Гурково в сърцето си, всичко е лесно“, каза при получаване на престижното отличие Атанасов.

На своето тържествено заседание в празничния 3 септември, Общинският съвет удостои с награди за развитие на общината и принос в местното самоуправление Петър Атанасов Пепелешков. От 1979 г до 1987 г. той е бил председател на Общинския съвет в Гурково. По това време градът е обявен за център на селищна система. По негово време е построен Младежки клуб, детска ясла, бетонов мост над река Лазова, разширява се поликлиниката и читалището.
За принос в местното самоуправление, награда получи и Стоян Бонев Николов, който е управлявал Гурково във времето от 2003 г. до 2015 г.

По негово време е изградена голяма част от канализационната мрежа в общината, решени са проблеми с водоснабдяването, газифицирано е Гурково, реконструирани са важни сгради, благоустроени са улици, изграден е Дом за стари хора, Туристически информационен център. Възстановява се Биоралито и е учреден Празник на розата.

Кметът на Гурково Кънчо Папазов връчи специална награда и на Петър Дрянов. По време на неговото управление, Гурково става град.
Държавният глава Румен Радев също участва в тържественото отбелязване на 50-годишнината от обявяването на Гурково за град.
На откритата сцена на площад „Войвода Генчо Къргов“, президентът поздрави жителите и гостите на града по повод празника.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество