Новини от област Стара Загора и България

Напусна ни една легенда в българската журналистика - Иван Гарелов

810 03/09/2024 11:35 Духовност Личности
Напусна ни една легенда в българската журналистика - Иван Гарелов
Divident.€U Divident.€U

Тази сутрин си е тръгнал от този свят журналистът Иван Гарелов, когото всички наричаха с респект Мистър Панорама, въпреки че легендарното обзорно-политическо предаване отдавна има друг водещ.

Иван Гарелов почина след продължило няколко месеца лечение в "Пирогов% заради инцидент с падане, в следствие на което получи тежка черепно-мозъчна травма. Той беше приет по спешност в неврореанимацията на университетската болница в средата на юлии.

Иван Гарелов е роден на 6 февруари 1943 г. в село Смилец, област Пазарджик. Завършва Софийския държавен университет със специалност журналистика. От 1972 г. работи в БНТ като репортер.

Става известен като водещ на обзорното политическо предаване "Панорама", което той прави в продълженвие на 21 години в ефира на БНТ. Негова запазена марка стават думите: „Часът и мястото на срещата са известни”.

Гарелов познаваше отблизо Гърция и на българо-гръцките отношения. Интервюирал е редица гръцки държавници, сред които министър-председателите Константин Караманлис, Андреас Папандреу, Константинос Мицотакис, държавният глава на Кипър архиепископ Макариос, министърът на културата и световноизвестна певица и актриса Мелина Меркури и др.

Гарелов е автор и на поредица документални филми, сред които най-известен е филмът му за Камбоджа след победата над червените кхмери. Българският телевизионен екип е първият, който влиза в опустошената от геноцида на Пол Пот страна.

След демократичните промени през 2000-та година Иван Гарелов поема поста директор на новините и актуалните предавания на Нова телевизия и остава на този пост до 2001 година.

След това преминава през други медии. През 2011 г. основава годишните награди за телевизионна журналистика „Свети Влас“. В последните години се занимава с политически пиар.

Поклон пред паметта му.

Коментари към новината

Още новини от Духовност