Новини от област Стара Загора и България

3000 зрители събра Биоралито с магарешки каручки в Гурково

2043 02/09/2024 14:07 Общество България
3000 зрители събра Биоралито с магарешки каручки  в Гурково
Divident.€U Divident.€U

Кулминацията за 50-годишнината на града е на 3 септември от 20 часа с уникален спектакъл „Гурково – история на кръстопът“

Рев на расови магарета огласи стартът на единственото в България Биорали в Гурково, докато специалният флаг се вдигаше от знаменосци, а около 3000 зрители ръкопляскаха. Кукерски хлопки, мажоретен танц и цветна шумотевица нарушиха спокойствието на четириногите дългоухи състезатели. Тази празничност създаде известна суматоха сред участниците и неудовлетворение в коменданта на ралито, който сподели и на водещия Краси Радков притеснението си. Но докторът на спортната изява (д-р Кътъркин) не се съгласи, мотивирайки се, че животните така се мобилизират за дисциплините.

С този хумор започна 35-ото издание на веселата надпревара между любимите животни на гурковци. То се провежда под патронажа на Тракийския университет, откъдето специално за Биоралито дойде изключително красивият кон Емир, който е чистокръвна арабска порода, със своя жокей, за да дефилират атрактивно. С признателност към всички, които са оставили диря в подготовката и организирането на това събитие се обърна президентът на Биоралито в тържественото си слово, с което по традиция се открива състезанието.

Първото в историята на света се е провело през 1971 година. Тогава студенти от Гурково са смятали, че може и до Париж да стигнат с каруци. Изпълнено с шеги, музика, забава състезанието преминава в няколко дисциплини като: скоростни отсечки, теглене на талиги, гола кушия, магарофутбол и дори конкурси за най-мързеливо магаре, "Мис Магарица и Мистър Марко" и др.

Кметът Кънчо Папазов се забавлява заедно с хилядите в публиката и на финала благодари на участниците, на служителите от Общината за организацията, на спомоществувателите, на гостите, на водещите и на Краси Радков, който заяви отговорно, че става жител на Гурково. Шампионът от Паничерево Наско падна на колене пред публиката, след като кметът му връчи купата, търсейки още аплодисменти за своето магаре Надежда. Премиите за участниците варираха от парични до напълно практични. Тази година бе подготвена томбола с 50 награди по повод 50-годишнината от обявяването на Гурково за град. Празничните чествания се провеждат под патронажа на Министерството на културата.

Гости на празнуващо Гурково бяха четирима любими участници от тв формата на бТВ „Фермата“ – Присияна, Георги, Кенан и Емилия. Те създадоха на централния площад арена за демонстрации, игри и шоу, с които изпитваха силата и енергията на жителите, изявили желание за предизвикателства.

Още в първия ден бяха открити и три изложби - на фотографа Ясен Цонев, на художника Веселин Куртев и на рисунките на децата от конкурса „Аз обичам Гурково“. С експозициите, които превеждат от миналото към бъдещето с черно-бял светлопис, художествени притчи и детското въображение за обич към родния край беше даден старт на празниците. Кметът Папазов благодари на творците, на децата от СУ "Христо Смирненски", на Художествената галерия-Казанлък и на дошлите за събитието.

С модерен театър на сенките започна премиерата на книгата на младия автор, роден в Гурково, Денис Николов – „Някой, някъде…“. Той е актьор, изваял любовта като вдъхновение в литературната си творба. „Пеем с обич за Гурково“ - това бе и темата на изпълнителите, чиято първа родна сцена е била читалищната в подбалканския град.

Стоян Петров, Лина Цанева, Адриан Павлов и Станислав Бояджиев развълнуваха до сълзи с песните, мелодиите и посланията, които отправиха за юбилея. Кулминацията на честванията предстои на площада на 3 септември, когато от 20 часа ще започне уникален спектакъл „Гурково – история на кръстопът“, създаден специално за градския юбилей от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Коментари към новината

Още новини от Общество