Новини от област Стара Загора и България

„Стандард Профил България“ показа пред ученици от три държави добри екологични практики

1361 01/09/2024 21:27 Икономика Бизнес
Стандард Профил България  показа пред ученици от три държави добри екологични практики
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската компания за производство на каучукови уплътнения за автомобилната промишленост „Стандард Профил България“ посрещна ученици от Испания, Румъния и Турция, заедно с техните преподаватели. Те са участници в програма Erasmus+ по проекта „A better me for a better us“.

„Нашият проект има за цел да създаде състояние на психологическо, физическо и социално благополучие при учениците, свързано с отговорно гражданско поведение.
Екопсихологията, която изглежда като сравнително нова дисциплина, има значително влияние върху формирането на лично благополучие. Затова определихме като приоритет по проекта въпросите, свързани с околна среда и изменение на климата“, разказа за Divident.EU Виолета Недялкова, координатор устойчиво развитие в „Стандард Профил България“.

Виолета Недялкова

По време на посещението си в старозагорското предприятие учениците се запознаха с новаторския подход за формиране на екологично мислене и живот сред работещите тук.

Учениците разгледаха с възхищение медоносната пчелна градина, от която по време на работа в цеховете ухае на индийски люляк, хибискус, върбинка, петунии и други едногодишни и многогодишни медоносни растения, за които работниците и служителите в „Стандард Профил“ се грижат сами. Така предприятието помага на пчелите да имат достъп до храна, особено по време на ранна паша, когато има малко цъфнали растения.

В медоносната градина

С тази идея старозагорската компания спечели престижна награда за устойчиво развитие, която ѝ беше връчена от ръководството на международната група, към която принадлежи.

Това, което силно впечатли учениците, е създадената стройна система за разделно събиране на отпадъците в „Стандард Профил България“ и тяхното рециклиране.
С особено внимание навсякъде в завода са поставени различни по цвят контейнери и всеки знае къде е мястото на пластмасата, на хартията, на дървените палети, разпененият полиетилен, кашоните.

„Всеки нов служител тук минава през двудневно обучение, което включва устойчиво развитие, обучение за здраве и безопасност, обучение за системите, по които работим. Така запознаваме служителите си, както с вътрешните правила, така и с корпоративната ни политика“, обяснява Недялкова.

Разделно събиране на отпадъци

За събраните разделно отпадъци в завода отговаря партньорската фирма „Надеж“, която ги извозва и се грижи те да бъдат рециклирани и да намерят добро приложение.
Разпененият полиетилен, от който предприятието събира по около 700 кг на месец, заминава в европейската част на Турция, където има завод, в който се произвеждат найлонови торбички за отпадъци.

Кашоните се събират в голям жълт контейнер, като месечното им количеството в старозагорския завод стига до 11 тона. От тях пък се правят салфетки и тоалетна хартия.
„Работниците ни се впечатляват от факта, че с 1 тон рециклирана хартия спасяваме 13 дървета от отсичане. Често ме срещат по коридорите и казват – знаете ли, този месец спасихме 10 дървета“, казва с усмивка Виолета Недялкова.

Широко приложение в процеса на рециклиране намират и дървените опаковки, от които предприятието изхвърля по 4 - 5 тона на месец. Върху тях пристигат голяма част от суровините. Те се използват от фирма „Кроношпан“ за направата на паркети. Част от тях пък се превръщат в пелети.

„В началото хората нямаха доверие, че когато събират разделно, има смисъл. Те смятаха, че след това всичко отива на едно място. Постепенно се увериха в смисъла на разделното събиране на отпадъците. Ако успея да възпитам необходимостта от разделно събиране на отпадъците и вкъщи, ще се чувствам успяла“, казва Виолета Недялкова.

Тук могат да се видят и други интересни идеи. Така например, в част от водосточна тръба, специално пригодена за целта, се събират чашките от кафе – лесно и удобно решение.

Водосточна тръба за...чашки

Интересните практики в старозагорския завод на „Стандард Профил“ не свършват до тук. В завода работниците получават безплатна храна. Това, за съжаление понякога води до безотговорно отношение към нея. Например, взимат 6 филии, а изяждат 2. Средно по 100 - 150 кг храна се изхвърля всеки ден. Затова в стола стои ежедневно надпис като този: „Вчера изхвърлихме 100 кг храна. Тя можеше да нахрани 400 души. СЗО е изчислила, че 250 г порция може да нахрани гладуващ в третите страни!“, казва Недялкова.

Може би с предприетото успяваме деликатно да накараме хората да се замислят и да бъдат по-отговорни, казват от ръководството на „Стандард Профил България“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика