Новини от област Стара Загора и България

Откриха енергийни прахчета за смъркане в Стара Загора. Спират ги от продажба

Откриха енергийни прахчета за смъркане в Стара Загора. Спират ги от продажба
Divident.€U Divident.€U

Инспектори на РЗИ - Стара Загора се натъкнаха на опаковки с алтернативната енергийна "напитка" за смъркане през носа, която се продава свободно в търговската мрежа на Стара Загора.

В четири от проверените магазини са открити 18 опаковски с продукта Wildkraut Energy Sniff, който се е предлагал в комплект с тръбичка за шмъркане и карта, с която вероятно потребителят си оформя линийки, подобно на приемането на кокаин. Продуктите от този тип станаха повод за скандал заради рекламно видео на инфлуенсърката Диона.

Продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust са представяни като „алтернатива на енергийна напитка“ и „енергиен сниф“, за които се твърди, че са от 100% натурални вещества, които се вдишват през носа.

Според здравните власти се касае за нови продукти, с нестандартен начин на употреба, с неясна законова квалификация и съставки, създаващи потенциален риск за здравето при прекомерна употреба, смятат здравните власти.

Представената информация за продуктите е предпоставка за заблуда на потребителите, предвид посочването, че не съдържат характерни за храните съставки (глутен) и са веган, а също, че са еквивалент на енергийни напитки, като част от тях са пуснати на пазара в нарушение на националното законодателство, без етикет на български,посочват още проверяващите.

Според тях продуктите Wildkraut Energy Sniff и Sniff Bull Energy Dust не могат да се определят като храна. Същите не съответстват и на определението за хранителна добавка.

За съмнителните продукти досега не са подавани уведомления до Министерство на здравеопазването по реда на Закона за храните. Това означава, че при пускането им за първи път на пазара за тях няма издадено становище за съответствие или несъответствие с нормативните изисквания.

В хода на проверката е предписано да се преустанови временно продажбата на тези продукти.

Коментари към новината

Още новини от Здраве