Новини от област Стара Загора и България

Хлебопроизводство СЗ инвестира над 5 млн. лева в нова производствена линия и соларен парк

2010 30/08/2024 08:48 Икономика Бизнес
Хлебопроизводство СЗ инвестира над 5 млн. лева в нова производствена линия и соларен парк
Divident.€U Divident.€U

Най-големият производител на хляб в Старозагорско – „Хлебопроизводство СЗ“, инвестира 4 млн. лева в нова, модерна производствена линия. Тя вече е монтирана и замества успешно старата линия, която ще се ползва като резервна.

Монтирани са нови тестомесачки, предпруфери (мястото, където „отпочива“ хляба преди изпичане). Нови са и линията за изпичане, охладителния тунел, както и машината за нарязване на хляба.

„Инвестицията няма да увеличи производството ни, но ще даде още по-високо качество и сигурност в производствения процес. Досега нямахме резервна линия и при авария беше много трудно да се справим сами“, каза за Divident.EU директорът на „Хлебопроизводство СЗ“ Гергина Димитрова.

Средно предприятието произвежда до 40 000 – 50 000 хляба дневно, като снабдява   Стара Загора, Нова Загора, Казанлък, Чирпан и близките села. През 2022 г. старозагорската компания придоби марката „Румдо“, която развива успешно до днес.

Определено 2024 г. е година на инвестиции за старозагорския производител на хляб и хлебни изделия. Компанията стартира и проект по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 1,2 млн. лева за изграждане на фотоволтаична система с батерии за съхранение на ел.енергията. Инвестицията ще намали значително най-големият разход, който е за ел.енергия.

Тенденция През последните 2 години компанията отчита значително увеличаване на търсенето на специалните хлябове за сметка на останалите. В тази категория влизат хляб с лимец, със семена, както и пълнозърнест. Те се произвеждат със специални закваски и брашна. В Казанлък, например, заявката за тези хлябове се е увеличила с 30%, каза директорът на „Хлебопроизводство СЗ“.

История Първата сграда на старозагорския завод „Хлебопроизводство“ е построена през 1968 г. В периода 1983 - 86 г. е достроена и новата част на предприятието. Около 6 дка е сградния фонд на „Хлебопроизводство“, но днес се използва само една десета от площта му.

През 2001 г. собственици на „Хлебопроизводство СЗ“ стават футболната легенда Наско Сираков и брат му Пламен Сираков. През 2018 г, когато Тенчо Лилянов купува от тях предприятието, старозагорският хлебозавод е бил на загуба.

Новият собственик е в бранша от 10 години. Държи още хлебозавода в Хасково, притежава и мелница. Той изцяло доставя брашното в старозагорското предприятие и не е необходимо да се търси от други производители. Така, затваряйки цикъла на производство, старозагорския хлебозавод постига висока сигурност на производството си.

Коментари към новината

Още новини от Икономика