Новини от област Стара Загора и България

Наградиха лауреатите на Международния конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

1107 28/08/2024 11:56 Култура Сцени
Наградиха лауреатите на Международния конкурс за млади тенори Гласът на Камен
Divident.€U Divident.€U

Гала концертът и церемонията по награждаването на лауреатите на Международния конкурс за млади тенори „Гласът на Камен”-Стара Загора 2024 се състояха на 27 август – рождения ден на незабравимия Камен Чанев. Повод да си спомним, да говорим за него, да възкресим частица от неговия дух и отдаденост на изкуството ОПЕРА като споделим таланта на неговите по-млади последователи. Докосването до искрящата свежест на младите дарования изпълни с пленителна енергия залата на Старозагорската опера.

Седемте финалисти на конкурса: Адриан Думитру от Румъния, Адам Валасек /Полша/, Донгюн Ким /Южна Корея/, Таутвидас Слижаускас /Литва/, Олег Лановий /Украйна/, Андрий Возян /Украйна/, Сима Чи /Китай/ се изявиха заедно с оркестъра на Старозагорската опера под диригентската палка на Маестро Хосе Кура с разнообразна програма от арии, прецизно подбрана от Маестрото и консултирана с журито. Така, че всеки един от тенорите да се представи по възможно най-добрия начин.

Председателят на журито големият Хосе Кура внесе допълнителен регламент и заедно с членовете на журито реши да определи носителите на награди след изпълненията на финалистите в галаконцерта. В минутите, в които журито даде своя окончателен вот, зрителите имаха възможността да се насладят на дуета от първо действие на Дездемона и Отело в изпълнение на Таня Иванова и Камен Чанев, както и на арията на Отело – жадуваната от Камен Чанев роля, която за съжаление се оказа последна.

     Журито в състав:
Хосе Кура – председател
Членове:
1. Таня Иванова – сопран, учредител на фондация „Камен Чанев”
2. Огнян Драганов – режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора
3. Калуди Калудов – тенор, вокален педагог –
4. Даниел Боровски – бас, кастинг съветник, вокален педагог
5. Владимир Кираджиев – диригент, професор по дирижиране във Виенското Висше училище по музика и сценични изкуства.
6. Лука Черета – управляващ директор WORLD ENTERTAINMENT COMPANY HUNGARY Kft
7. Лучано Ди Мартино – диригент, артистичен директор на Държавна опера – Пловдив

реши единодушно:
Носителят на Първа Награда е Адам Валасек  от Полша
Втората награда отива при Олег Лановий от Украйна
Трета награда за Донгюн Ким от Южна Корея
Наградата на публиката на Стара Загора печели Адам Валасек – наградата и почетен плакет на Община Стара Загора връчи г-жа Милена Желева – зам. Кмет Култура и туризъм.

Специалните награди:
Наградата на Софийската опера и балет за участие в концерт или оперна продукция през сезон 2025/26 отива при Олег Лановий от Украйна.
Адам Валасек печели две от специалните награди: Наградата на Държавна опера – Пловдив – участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г. и Наградата на Театър Виелки – Лодз, Полша – участие в оперна продукция за сезон 2024-2026 г.
Наградата на Държавна опера – Стара Загора – участие в оперна продукция за сезон 2024-2025 г. отива при Адриан Димитру  от Румъния – финалист и участник в галаконцерта.
Наградата на Симфоничен оркестър – Разград – Концерт с участието на финалиста на конкурса Андрий Возян от Украйна.
Очаквайте интересни подробности за второто издание на Международния конкурс за млади тенори „Гласът на Камен”-Стара Загора 2024! Осем дни в трепет, вълнение, очарование, топлота! Конкурс, в който няма победени – истинско пиршество от красиви гласове и жадуващи за изява млади тенори от различни точки на света – така както Камен живееше ЗА и С това велико изкуство!


фотограф Рад Димитров

Коментари към новината

Още новини от Култура