Новини от област Стара Загора и България

Решено: Избори на 27 октомври! Указът за ново служебно правителство е подписан

Решено: Избори на 27 октомври! Указът за ново служебно правителство е подписан
Divident.€U Divident.€U

Днес държавният глава Румен Радев подписа подписа Указа за назначаване на служебно правителство на Република България. Официално беше обявена и датата на поредните избори за български парламент - 27 октомври.

Президентът утвърди и подписа предложения от новия-стар министър-председател Димитър Главчев състав на служебен кабинет, който в състава си променя министрите на едва три министерства.

На първо място в кабинета "Главчев 2" липсва "ябълката на раздора" - името на вътрешния министър Калин Стоянов, заради което прецидентът Румен Радев отказа да подпише указа за начначаване на предложения кабинет от Горица Грънчарова - Кожарева. Вместо него на горещия стол в МВР сяда главен комисар Атанас Илков. Той е роден на 20.12.1964 година в Пазарджик. Кариерата му започва в "Криминална полиция" в РДВР - Пазарджик. По-късно оглавява същия отдел в ОДМВР - Пловдив, през 2017 година оглавява дирекцията в града под тепетата.

През 2019 година става директор на ОДМВР - Кърджали, а от 2020 г. Центъра за специализация и професионална подготовка (ЦСПП)-Казанлък.

Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02.08.2021 г. е преназначен за зам.-директор на Главна дирекция "Национална полиция", а от октомври 2022 г. става директор на ГДНП.

Другият нов министър в кабинета "Главчев 2" е Иван Кондов, който е номиниран за министър на външните работи. В момента е заместник-външен министър. Назначението му ще освободи от този пост Димитър Главчев, който в сегашния служебен кабинет съвместяваше и тази длъжност.

Иван Кондов е дипломат от кариерата и вече беше служебен външен министър в правителството на Гълъб Донев. Той ще проведе организацията на предстоящите избори за ново Народно събрание за българите в чужбина.

Красимира Стоянова е номинирана за министър на транспорта на мястото на Георги Гвоздейков. В продължение на 22 години тя заема различни позиции при различни министри.

В момента Стоянова е директор на дирекция "Правна" в Министерството на транспорта. Стоянова е била началник на политическите кабинети на петима министри - на Николина Ангелкова, Ивайло Московски, Христо Алексиев, Росен Жезязков и Николай Събев.

Коментари към новината

Още новини от Политика