Новини от област Стара Загора и България

Над 35 часа конкурсна програма на фолклорния събор „Богородична стъпка“ 2024

1038 27/08/2024 08:42 Култура Сцени
Над 35 часа конкурсна програма на фолклорния събор  Богородична стъпка  2024
Divident.€U Divident.€U

Демонстрации, дегустации, изложби, тематични кътове и творчески ателиета очакват гостите, които ще присъстват на събора

Богато разнообразие от събития очаква гостите на Осемнадесетия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Престижният форум ще бъде открит с тържествен водосвет на 31 август 2024 г., събота, от 11 часа на Старозагорските бани.

 Сред атракциите на събора са пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички“, арт работилнички и творчески ателиета за децата, както и специалното участие на ДГ „Горски кът“, Старозагорски бани. За присъстващите на събора, организаторите Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски бани, са подготвили множество занимания, тематични кътове, демонстрации, дегустации и други съпътстващи събития. И тази година сцените са две и са разположени в централния парк на Старозагорските бани сред естествена зеленина и прохлада.

Всички изпълнители ще отнесат по родните си места сувенир от събора и грамота за участие. Община Стара Загора ще връчи 50 медала, 50 плакета и диплом за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура.

 Сред най-привлекателните места за всички е атракцията „Селски двор“, която с годините е част от програмата на събора и се наложи като самостоятелна сцена, където гостуващите формации могат да представят извън конкурсната част характерни за региона си ритуали и обичаи. Естествената среда, възможността за приготвяне на изкушаващи кулинарни вкусотии и лакомства и кръшните български хора превръщат мястото в един от най-колоритните кътове на събора. НЧ „Пробуда 1928“ с. Змейово, със секретар Емилия Петкова, обещава и нови моменти, които засега пазят в тайна.

Поради голямата значимост и роля за съхранение на богатото културно наследство , проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ 2022 г. по проект „Културно-историческо наследство в селски кътове“.

В Селския двор са обособени 24 места, които представят стари занаяти: кошничарство, ножарство, грънчарство, тъкачница, плъстене на вълна, шивачница, предачница и чепкачница, работилница за кукли, везбарство, селски плетки, билкарница, селска библиотека, старинни оръжия, селски гозби, народни обичаи, школо по народни песни, школо по народни хора, фотаджийница. А за първи път тази година ще са представени дърводелство, фриволите (уникална техника за плетене), декупаж върху стари керемиди, праисторически артефакти, хайдушко сборище и младежките дейности на Център за подкрепа на личностно развитие Стара Загора.

На 31 август гостите на събора ще видят приготвяне на преславенски гюзлеми и варене на курбан. На 1 септември е изложението на традиционни ястия от кулинарната група на читалище с. Бъдеще и изложението на традиционни ястия на читалище с. Спасово, общ. Чирпан и читалище с. Нейково, общ. Котел.

Специални гости в селския двор ще са Представителен фолклорен ансамбъл „Нашенци” гр. Стара Загора на 31 август и Представителен ансамбъл за автентичен фолклор с. Дълбоки на 31 август и 1 септември.

„Улицата на занаятите ще бъде още по-дълга, тъй като получихме много повече заявки за участие от миналата година. Занаятчии от цяла България ще изложат изработеното от тях и ще разкрият тънкостите на занаятите си“, споделя кметът на Старозагорски бани Станчо Станев. „В този авторитетен форум специално място имат детските формации и индивидуални изпълнения. Децата са нашето бъдеще, затова им отделяме специално внимание“, допълни още той.

Поради усложнената пожароопасна обстановка в цялата държава, тази година в програмата не е предвиден нестинарски танц, но вечерния концерт на 31 август ще бъде двойно по-дълъг и много атрактивен за публиката. В него ще вземат участие АНПТ „Пазарджик“ с гл. художествен ръководител Атанас Чолаков и ОФА „Загоре“ с гл. художествен ръководител Христо Иванов.

 

Тази година гости ще са фолклорен състав при Тракийско дружество гр. Драма, Гърция, които заедно с Фолклорен танцов клуб при Община Стара Загора ще поздравят старозагорци в петък, 30 август, от 19.30 часа на площада пред Общината, а на 31 август ще участват в официалното откриване на събора.

Със свои щандове ще се представят Туристически информационен център Стара Загора, а НЧ „Ив. Терзиева 1927“ с. Богомилово ще презентират предстоящия Фолклорно-кулинарен празник на лютеницата и зимнината.

И тази година организаторите предлагат безплатен транспорт до местността Богородична стъпка. Автобусите тръгват от центъра на селото.

Коментари към новината

Още новини от Култура