Новини от област Стара Загора и България

Да се финансират ли паралелки с малък брой ученици, решават на извънредна сесия в Стара Загора

Да се финансират ли паралелки с малък брой ученици, решават на извънредна  сесия в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Необходимите допълнителни средства за трите паралелки са в размер на 6507 лева

Да се финансират ли три паралелки от Спортно училище „Тодор Каблешков“с брой на учениците под нормативния брой, ще решат на извънредно заседание общинските съветници на Стара Загора.

Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование допуска изключения от минималния брой на учениците в паралелките и дава възможност на Общинските съвети да вземат решение за формиране на паралелки с не по-малко от 10 ученици.
Нормативно установения минимум за пълняемост за начален етап – І – ІV клас е 16 ученици, за прогимназиален етап – V – VІІ клас - 18 ученици, за първи и втори гимназиален етап – VIII – XII клас – 18 ученици.

В тази връзка по мотивирано искане от директора на съответното училище, придружено от становище на началника на Регионално управление на образованието – Стара Загора в училищата се допуска формиране и финансиране на паралелки с не по- малко от 10 ученици.

„Спортно училище „Тодор Каблешков“, гр. Стара Загора, е от ключово значение за развитието на спорта в областта. Образователната институция работи пряко с местните спортни клубове и ежегодно съобразява държавния план-прием с тяхната дейност. За да отговори на нуждата от обучени кадри в различни спортни направления, училището обявява прием в V, VI и VIII клас“, се казва в предложението на кмета Живко Тодоров.

След разглеждане молбата на директора и становището на РУО - Стара Загора, Общинска администрация предлага на Общинския съвет формирането на 3 паралелки с не по-малко от 10 ученици в Спортно училище „Тодор Каблешков“, гр. Стара Загора.

Допълнителните средства извън определените по единни разходни стандарти се осигуряват за сметка на собствени приходи на общината и са в размер на 6 507 лева.

Коментари към новината

Още новини от Общество