Новини от област Стара Загора и България

Димитър Главчев получи мандат за съставяне на ново служебно правителство

1152 22/08/2024 12:12 Политика Власт
Димитър Главчев получи мандат за съставяне на ново служебно правителство
Divident.€U Divident.€U

Ако Главчев изпълни мандата, изборите за ново Народно събрание ще бъдат на 27 октомври

Димитър Главчев ще получи нов мандат за съставяне на служебно правителство. Това реши президентът Румен Радев, след като вчера в изпълнение на процедурата проведе разговори с определените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Точно в 12 часа днес държавният глава прие Димитър Главчев, за да му връчи мандат за съставяне на ново служебно правителство, съобщи БНТ.

"Връчвам ви мандат за съставяне на ново служебно правителство. Тази отговорност отново се върна върху вас след проваления опит на Горица Грънчарова-Кожарева, след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречките пред ръководството на Българската народна банка да излъчи премиер.

Считам, че не е редно кризата в една институция да бъде гасена с разпалване на пожар в друга институция, важна за финансовата и икономическата стабилност в труден за страната ни момент. Считам, че следва, за да имате успех в този мандат да направите задълбочен анализ", каза при връчването на мандата Румен Радев.

Очакванията са в следващите дни Димитър Главчев да върне изпълнен възложения му мандат, като представи списък с министри за новия си служебен кабинет. Негласно казано, сред тях не трябва да присъства името на настоящия служебен вътрешен министър Калин Стоянов, заради оставането на когото в списъка на номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева президентът отказа да подпише указ за назначаване на правителството.

Ако Димитър Главчев представи новия си служебен Министерски съвет в законно установения срок, то следващите избори за Народно събрание най-вероятно ще бъдат на 27 октомври.

Снимка: БТА

Коментари към новината

Още новини от Политика