Новини от област Стара Загора и България

Инвестират 240 млн. лева в завод за соларни панели до старозагорското село Еленино

2062 21/08/2024 15:43 Икономика Бизнес
Инвестират 240 млн. лева в завод за соларни панели до старозагорското село Еленино
Divident.€U Divident.€U

Зелена светлина за строителство получи днес проектът на „Смарт Солар Технолоджис“ АД за изграждане на завод за производство на соларни панели и клетки в района на Стара Загора. На заседанието си днес Министерският съвет одобри Меморандум за разбирателство с компанията за изпълнение на приоритетния им инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки”.

Заводът ще бъде изграден край старозагорското село Еленино. За предстоящата инвестиция Divident.EU съобщи още през юни. Тогава стана ясно, че в зоната на недовършената Индустриална зона „Еленино“ се готви сделка първи с голям инвеститор.

По темата в аванс: Над 240 млн. лева ще вложи първият инвеститор в старозагорската Индустриална зона „Еленино“

Предприятието ще бъде изградено в близост до с. Еленино, върху терен, част от втория етап на „Индустриална зона Загоре“, уточниха от Община Стара Загора.
Параметрите на проекта включват инвестиция от около 240 милиона лева, които ще бъдат вложени от „Смарт Солар Технолоджис“ както в земята, върху която ще бъде построен завода, така и в други материални и нематериални активи.

Очаква се с реализацията на инвестицията да бъдат разкрити 812 нови работни места.

„Смарт Солар Технолоджис“ АД e първият инвеститор във втория етап на „Индустриална зона Загоре“ и това е най-голямата инвестиция в Индустриалната зона  до този момент. Инвестицията е изключително важна, не само заради размера си, но и защото е първият приоритетен инвестиционен проект в област Стара Загора и има важно значение за региона. Акционери в дружеството „Индустриална зона Загоре“ АД са „Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Община Стара Загора.

Министерски съвет реши още да бъде създадена междуведомствена работна група, която да осигури институционална подкрепа при изпълнението на стратегическата инвестиция.

Продукцията на бъдещия завод за соларни панели и клетки край село Еленино ще бъде предназначена предимно за износ към страни от Европейския съюз – Италия, Австрия, Германия, Нидерландия и други.

В момента недонаправената Индустриална зона „Еленино“ не изглежда лицеприятно. В нея имаше терени без сменено предназначение, буренясали места, незаконно изхвърлени строителни отпадъци и най-вече липсваща инфраструктура.

Благодарение на проект на Община Стара Загора част от проблемите вече са решени и е внесен проект за изграждане на инфраструктура като от държавата са осигурени 14 милиона лева, с които се изгражда водопровод и канализация от „Новотехпром“ до зоната по Калояновско шосе.

Коя е "Смарт Солар Технолоджис" АД?

Това е българска компания с турско участие. Компанията е част от „Смарт Енерджи Груп“ – група компании в областта на изграждането и производството на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, както и производител на фотоволтаични панели, в Съвета на директорите на които е Халил Демирдаг. През 2023 година компанията получи гаранции, че ще бъде финансирана от ЕС за развиване на производството си.

Създаването и управлението на индустриални паркове и зони е нов тласък към устойчив и приобщаващ растеж на местно, регионално и национално ниво. С възможност за развитие на местния бизнес и привличане на повече чуждестранни инвестиции, с фокус към производство или модерни технологии, Индустриална зона „Загоре“ може да бъде определена като успешно развиващ се проект в партньорство между държава и община.

Илюстрация: Pexels.com

Коментари към новината

Още новини от Икономика