Новини от област Стара Загора и България

Олимпийският скачач Тихомир Иванов: За мен е гордост да нося екипа на СКЛА „Берое“

1660 20/08/2024 16:12 Спорт Стара Загора
Олимпийският скачач Тихомир Иванов: За мен е гордост да нося екипа на СКЛА  Берое
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Кметският екип на Община Стара Загора поздрави Тихомир Иванов за успеха му на Олимпиадата в Париж

Олимпийският финалист на висок скок от Париж Тихомир Иванов, заел престижното 8-мо място, което е най-доброто постижение на висок скок при мъжете в родната атлетика, днес беше посрещнат с аплодисменти и най-топли чувства от секретаря на Община Стара Загора Николай Диков и началника на отдел отдел „Спортни дейности“ Петко Крумов.

Тихомир Иванов получи почетен знак от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров. От своя страна, лекоатлетът подари на градоначалника състезателна тениска на Спортен клуб  по лека атлетика „Берое“, както и номера, изрязан от потника, с който той се е състезавал на олимпиадата в Париж.

„Основната ми цел като състезател е да давам пример на децата, не само от леката атлетика, и това ме амбицира още повече да постигам високи цели на състезанията. В последните няколко години не живеех в България, но въпреки това успяхме да привлечем много деца в СКЛА „Берое“, някои от тях дори израснаха до състезатели, които вече имат своите успехи. Вярвам, че в бъдеще клубът ще създаде поне още един професионален състезател, с когото града да се гордее“, каза по време на срещата Тихомир Иванов.

Той припомни, че Олимпиадата е форум, който с всяко издание става все по-труден за участие. „Това обаче не пречи на децата да продължават да мечтаят и стъпка по стъпка да осъществят мечтите си“, каза той.

Тихомир Иванов благодари благодари за огромната подкрепа на президента на БФЛА Иван Колев, който преди да заеме високият пост беше президент и причина за израстването на СКЛА „Берое“ до един от най-големите и силни клубове в България. „Г-н Иван Колев беше до нас през цялото време. Знаете, че този клуб се е възродил благодарение на подкрепата на семейство Лена и Дечко Колеви.

„Средствата, които семейство Колеви влагат в клуба, всъщност са вложение в здравето на децата на Стара Загора, в нашето бъдеще. Можем само да сме щастливи, че са приели СКЛА „Берое“ като своя кауза“, допълни ръководителя на клуба Емилия Драгиева, бронзов медалист на скок на височина от световното първенство в зала в Индианаполис през 1987 година.

Базите, които изградихме с помощта на Община Стара Загора са бижу, с каквото не разполага нито един друг град, подчерта Емилия Драгиева. В момента се изгражда и загряваща писта, която ще бъде достъпна за всички граждани – нещо, което също го няма на друго място в България. Това до голяма степен обяснява и защо най-добрите скачачи на България – Тихомир Иванов и Мирела Демирева избраха СКЛА „Берое“ за свой клуб и го обичат като свой роден клуб.

В клуба в момента работят 10 треньори, от есента се очакват още двама. Така СКЛА „Берое“ прави всичко възможно да открива и подкрепя талантливите деца на Стара Загора.

Тихомир Иванов призна, че с опита от трите олимпиади, на които е участвал – Рио (2016), Токио (2020) и Париж (2024), е разбрал, че за всяко едно състезание е много важен подхода към него.

„Самият факт, че това ми беше третата Олимпиада ми даваше едно спокойствие. Вероятно знаете, че аз се класирах последен по резултат. Но след това - самият факт, че успях да се класирам на финала на Олимпиадата и да направя най-доброто класиране за мъже у нас от 28 години насам, говори, че не е било само късмет“, каза Тихомир Иванов.

Олимпийският ни скачач е убеден, че до края на сезона има пред себе си достатъчно много състезания, на които ще успее да постигне и нов личен резултат, освен олимпийския финал и осмото  място в Париж, което постигна, преодолявайки височина от 227 см.

„231 см е височина, която съм преодолял преди 7 години в Лондон. След това съм имал няколко състезания, на които съм преодолявал 230 см, но оттогава не съм имал възможността да правя опити. Имал съм здравословни проблеми, всеки спортист има върхове и спадове, това е нормално. Олимпиадата в Лос Анжелис е след 4 години – не съм казал не на атлетиката, не съм казал не на следващия олимпийски цикъл. За мен е изключително важно да съм здрав, да имам подкрепата на г-н Колев и на СКЛА Берое и времето ще покаже“, сподели Тихомир Иванов.

Тихомир Иванов разказа и как се е готвил за участието си в Олимпиадата в Париж с помощта на Ивет Лалова в продължение на 6 месеца.

„Големите състезания са обиграни предварително в главата като визуализация на самия скок, визуализация на самото стоене, дори на излизането в сектора. Това е нещо, което с лягането да си почивам, аз затварям очи и се опитвам по някакъв начин да добия представа какво точно трябва да се случи. Затова самото ми излизане в сектора мина като дежавю. Ивет Лалова ми каза, че самото излизане в сектора за скок ще започне да минава като дежавю – и така стана. Относно концентрацията, до такава степен бях в състезанието, че не чувах нищо от 80-те хиляди души по трибуните на стадиона. За мен все едно нямаше никой. Ти си там, имаш летва и теб те интересува единствено да се съсредоточиш и да скочиш“, разказа още Тихомир Иванов.

Леката атлетика и плуването са едни от най-конкурентните спортове, без да омаловажавам нито един друг спорт, подчерта скачачът. „Самият факт, че за да влезеш на Олимпиадата трябва да пребориш около 60 твои конкуренти, след това, за да се класираш на финал трябва да победиш още между 20 и 30 от тези, които също са се класирали… Това е спортът, в който една секунда, една хилядна, един сантиметър, може да реши това дали изобщо ще участваш на този форум, дали ще вземеш медал, дари ще успееш или ще се провалиш“, каза Тихомир Иванов.

След няколко дни най-добрият ни скачач заминава за Полша, където ще участва в Диамантената лига в Силезия на 25-ти август. На 30 август ще скача на Диамантената лига в Рим, а след това ще участва в още две състезания, с които ще заключи сезона.

„С постиженията, които записахте, ние сме победители в Олимпиадата. Благодарим, че ни накарахте да станем част от Олимпиадата и да запишем един успех на старозагорската спортна слава на наш терен. Вашето постижение е най-доброто на скок височина по лека атлетика за мъже на всички времена“. С тези думи секретарят на Община Стара Загора Николай Диков благодари на Тихомир Иванов. Николай Диков, който е шампион по автомобилизъм, коментира, че този успех ще донесе нов тласък на леката атлетика в Стара Загора.

„Надяваме се вашите успехи да бъдат стимул за следващото поколение, което да подобри рекорда Ви“, пожела г-н Диков на младия лекоатлет.

Коментари към новината

Още новини от Спорт