Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ-СДС поиска Главчев незабавно да смени вътрешния министър Калин Стоянов

1520 20/08/2024 11:12 Политика Власт
ГЕРБ-СДС поиска Главчев незабавно да смени вътрешния министър Калин Стоянов
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Бойко Борисов призова президента и служебния премиер да назначат друг човек и да вървим бързо към нови избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и хора от ръководството на коалицията със СДС представиха на брифинг позицията си относно новата политическа криза, в която изпадна страната, след като вчера президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаване на ново служебно правителство, заради номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър.

„Вчера видяхме няколко недопустими действия. Едно от тях беше вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Това е недопустимо“, подчерта Бойко Борисов. Той припомни защо е защитавал Калин Стоянов, когато от ПП-ДБ са искали неговата оставка.

„Когато с Кирил Петков правехме сглобката, търсехме професионално лице, отдалечено от всички. Аз се съгласих за Калин Стоянов, защото е назначен за шеф на БОП от вътрешния министър Рашков. Петков първи говори с Калин Стоянов, после аз. Той каза - добре съм си, искам да остана шеф на БОП. После се съгласи, ако е министър от ПП-ДБ. Сега не знам защо вчера той направи това. При това действие категорично от ГЕРБ настояваме той да бъде освободен. Това не може да бъде вътрешен министър - отдалечен, правещ и наблюдаващ изборите“, каза Борисов.

Той призовава президента Румен Радев и служебния премиер Димитър Главчев да намерят формула, по която да отстранят Калин Стоянов като вътрешен министър и да намерят приемлива фигура. И по най-бързия начин да се отиде на извънредни избори за ново Народно събрание.

Борисов обяви още, че ГЕРБ-СДС няма да участва „в трикове“ за издигане на омбудсмана за нов служебен премиер. „Това е лишено от всякаква политическа логика – да се съберем и да изберем омбудсмана. Това е върха на безпринципността. Някакво мнозинство на инат иска да излъчи премиер, след като ние като първа политическа сила не си позволихме да го направим, когато не получихме достатъчно подкрепа“, обясни Борисов.

Коментари към новината

Още новини от Политика