Новини от област Стара Загора и България

Посланикът на Китай посети Тракийския университет

Посланикът на Китай посети Тракийския университет
Divident.€U Divident.€U

Посланикът на Китайската народна република в България – Н. Пр. г-жа Дай Цинли гостува на Тракийски университет по покана на проф. Добри Ярков – ректор на старозагорското висше училище. Нейно превъзходителство бе придружена от г-н Ян Тиен - началник на отдел „Образование“ при посолството, г-н Пей Дзиенхуя - първи секретар от Търговски отдел и неговата колега Шин Линлин, както и г-ца Ма Ци - секретар на посланика. Поводът за посещението бе задълбочаване на установеното през последните години сътрудничество между китайската страна и Тракийски университет.

Проф. Ярков и Н.Пр. посланик Дай Цинтли

Проф. Ярков представи на делегацията възможностите за обучение, научно-изследователска дейност и практическа подготовка, които старозагорското висше училище предлага в качеството си на един от водещите университети не само в страната, но и в международен план. „Стартирахме ударно и много успешно нашите взаимоотношения с китайски университети и искрено вярвам, че имаме широко поле за съвместна работа в няколко направления, за да се превърнем в своеобразен „мост“ между нашите две страни не само в сферата на образованието, но и в областта на търговско-икономическия обмен и подпомагане на бизнеса“ – заяви проф. Ярков и допълни, че Тракийски университет е готов да предложи модерно обучение на студенти и докторанти от Китай в различни научни направления. Нещо повече – ректорът сподели, че вижда и голям потенциал в създаването на съвместни образователни програми и провеждането на научно-изследователска дейност в партньорство с китайски университети.

По време на срещата с ректорското ръководство Н. Пр. Дай Цинли изрази своята увереност, че двете страни ще положат усилия за засилване на обмена и съвместната работа между старозагорското висше училище и различни китайски университети в контекста на отбелязването през 2024 г. на 75-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между България и Китай.

„Тракийски университет е един от най-авторитетните университети в страната и сме готови не само да насърчим наши студенти да учат тук, но и да съдействаме за установяване на устойчиво сътрудничество между Вашето висше училище и подходящи китайски учебни заведения.“ В тази връзка Нейно превъзходителство отправи специална покана към проф. Ярков да присъства на Форума на ректорите от Китай и България, който ще се проведе през есента в София.

В продължение на вече въведеното обучение по китайски език като избираема дисциплина в някои от факултетите на Тракийски университет, гостите предложиха да подпомогнат създаването на китайски „книжен кът“ в университетската библиотека, като за целта ще бъдат дарени няколкостотин книги с китайска литература. От името на академичната общност проф. Ярков прие с благодарности отправеното предложение и заяви, че това начинание ще даде отлична възможност на студентите от Тракийски университет да развият езиковите си познания.

В рамките на посещението делегацията разгледа с интерес модерния Академичния информационен център и прилежащата към него Централна университетска библиотека, арт-галерия „Ласкар“ и Музея на коня и конния спорт като останаха изключително впечатлени от съхранените в него уникални артефакти от българската история.

Коментари към новината

Още новини от Образование