Новини от област Стара Загора и България

Заради опасността от пожари

Отмениха нестинарските танци на фестивала "Богородична стъпка"

2006 19/08/2024 16:00 Култура Сцени
Отмениха нестинарските танци на фестивала Богородична стъпка
Divident.€U Divident.€U

Предохранителната мярка е наложена от съществуващата пожароопасна обстановка в цялата страна

Нестинарските танци отпадат от програмата на традиционния тракийски фолклорен фестивал "Богородична стъпка", който тази година е насрочен за 31 август и 1 септември. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Решението е взето от организаторите на фолклорното събитие, сред които е Община Стара Загора. Мотивът за превантивната мярка е съществуващата пожароопасна обстановка в цялата страна.

Нестинарските танци, свързани с ритуално ходене с боси крака върху жарава са традиционна част от програмата на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Решението е продиктувано и от отговорността на домакините да осигурят безопасността на всички присъстващи на този многолюден национален форум.

Гарантирането сигурността на всички гости, както и опазването и защитата на природата, са приоритет на организаторите и отговорност на всички хора.

„Националният събор „Богородична стъпка“, чието 18-о издание предстои, с всяка изминала година посреща все повече гости и участници в китното туристическо селище Старозагорски бани. Затова най-важната задача е красотата на региона да бъде запазена.

Коментари към новината

Още новини от Култура