Новини от област Стара Загора и България

Областният управител

Методи Марков: Няма опасност от воден режим в Стара Загора

Методи Марков: Няма опасност от воден режим в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Във всеки реализиран проект за уличната мрежа са заложени смени на остарели тръби и така помагаме за пестене на питейната вода, посочва зам.-кметът арх. Мартин Паскалев

Община Стара Загора дава своя принос в процеса на свеждане до минимум на загубите на питейна вода, като залага в своите проекти, свързани с уличната мрежа, подмяна на стари и износени водопроводни системи. Това оповести пред медиите днес арх. Мартин Паскалев, зам.-кмет с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“. Той бе участник в пресконференция в БТА, свикана от областния управител Методи Марков с тема състоянието на водните запаси в региона и напрежение в социалните медии, породено от инсинуации за въвеждане на воден режим.

В пресконференцията участваха още управителят на държавното дружество „ВиК“ ЕООД инж. Радостин Миланов и зам.-управителят инж. Николай Калудов.

„Това, което Община Стара Загора може да направи и прави в този процес е, когато работим по инфраструктурни обекти, свързани с уличната мрежа, да залагаме в проектите смяна на водопроводи и канализация там, където те са амортизирани. Така съдействаме за намаляване на загубите на питейна вода. Работим в добър синхрон с колегите от „В и К“-дружеството и всички проекти, които в момента се осъществяват в града ни или пък предстои да се реализират, са с неизменно заложени смени на водопроводни отклонения и връзки“, обобщи арх. Мартин Паскалев.

Няма нищо необичайно в моментното състояние с количествата вода в язовир „Копринка“, съобщи областният управител Методи Марков. По негова информация, към днешна дата в язовира има 25 млн. и 700 хил. куб. метра вода. „И по-ниски нива е имало – през септември 2020 г., когато наличният обем е бил едва 16 млн. куб. метра. „Мъртвият“ обем на този язовир е от 5 млн. куб. метра“, поясни Методи Марков.

Когато количествата в чашата на язовир „Копринка“ достигнат ниво от 18 млн. куб. метра, всякакъв вид подаване на вода за промишлени цели ще бъде прекратен.

„Нищо необичайно за августовския период и за началото на септември! Имаме вода за напояване и за подаване към промишлените pони приблизително за следващите 3 седмици. До достигането на 18 млн. куб. метра, при които вода за промишлени нужди няма да бъде подавана. Да се надяваме дотогава и метеорологичните условия да се променят“, отбеляза още областният управител.

Още по темата: Очаква ли се воден режим в Стара Загора, пита общински съветник от БСП

Коментари към новината

Още новини от Общество