Новини от област Стара Загора и България

Почина един от най-обичаните актьори в света – Ален Делон

2471 18/08/2024 10:34 Духовност Личности
Почина един от най-обичаните актьори в света – Ален Делон
Divident.€U Divident.€U

Киноиконата Ален Делон е починал днес в имението си в Души, където е бил обгрижван в последните си дни от своите най-близки хора.

Съобщението за кончината на легендарния актьор са направили неговите три деца – Анушка, Антони и Ален-Фабиен.

Ален Делон остава в историята на киното като един от най-красивите мъже в света. Състоянието му днес се оценява на стотици милиони евра.

Пълното име на френския актьор е Ален Фабиен Морис Марсел Делон. Той е е роден на 8 ноември 1935 г. в предградието на Париж – Со, в департамента на Сена.

Баща му е Фабиен Делон (1904 – 1977) - режисьор, корсиканец по произход, притежател на киносалон. Майка му е Едит Арнолд (1911 – 1995) - фармацевт, която обаче работи предимно в киносалона на съпруга си.

Генеалогията му датира от Жан Делон, роден през 15 век. Прадядото на Ален Делон по бащина линия, Фабиен Делон (28 декември 1829 г. – 12 декември 1909 г.), получава Почетния легион през 1892 г., е инженер. Баба му по бащина линия Мари-Антоанета Евангелиста (родена през 1867 г.) е корсиканка. Семейната легенда говори, че семейството на Евангелиста е свързано с Бонапарт.

Ален Делон оставя незаличима следа в световното кино. Кариерата му, започнала през 1957 г., го утвърждава като секс символ и едно от най-големите имена на 60-те и 70-те години. Филми като „Гепардът“, „Самурай“ и „Басейнът“ остават класики, в които Делон блести с неподражаемия си стил и харизма. Работил с режисьори като Висконти, Клеман и Мелвил, актьорът се превръща в икона на френското кино и вдъхновение за поколения артисти.

Извън киното, Делон води динамичен и често противоречив личен живот. След известни връзки с Роми Шнайдер и певицата Нико, той създава семейство с Натали Делон, а по-късно с холандския модел Разали ван Бреемен. Бурните му любовни истории и многобройните му афери допълнително поддържат образа му на "лошо момче" с чувствителна душа.

Кончината на Ален Делон затваря една епоха в световното кино. Той ще остане жив в сърцата на милиони почитатели по света, които го помнят като символ на елегантност, стил и неподражаем талант.

В текста е ползвана и информация от Уикипедия

Коментари към новината

Още новини от Духовност