Новини от област Стара Загора и България

Налагат тотална забрана за влизане в Чинията на Бузлуджа заради подозрителни пукнатини

Налагат тотална забрана за влизане в Чинията на Бузлуджа заради подозрителни пукнатини
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Областният управител на Стара Загора Методи Марков ще поиска да бъде направено детайлно обследване на състоянието на монумента на БКП на връх Бузлуджа, популярен като Чинията. Дотогава достъпът на когото и да било до вътрешността на сградата, освен на строителните експерти по обследването, ще бъде строго забранен. Причината е скорошна проверка на сградата, при която са били установени надлъжни пукнатини по 4-5 милиметра в бетоновите основи на паметника, чието строителство започва в далечната 1975 година.

Методи Марков в средата

„Очевидно компрометирана на много места е и арматурата на бетоновия монумент. Сградата е силно компрометирана, с видими течове, изгнили арматури и така нататък. В този момент няма как тази сграда да бъде ползвана за посещения. Затова възниква въпросът за нейното бъдеще“, подчерта областният управител на брифинг по този повод.

В следващите седмици Методи Марков ще инициира среща с участието на министрите на културата и земеделието, както и на председателя на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов. На тази среща трябва да се изработи „пътна карта“ от последователни действия, с които да се решат натрупаните в годините проблеми около монументите на Шипка и Бузлуджа.

Един от основните проблеми е, че всички земи в обхвата на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, които са около 2300 декара, все още не са с ясен статут.

„Например, имот под паметника на паметника на Шипка е със статут на пасище. Това прави невъзможно всякакъв вид ремонти на пътища и друга инфрастурктура в района на монумента, защото пасищата са с особен статут. Същото се отнася и за два парцела под Чинията на Бузлуджа, които дори още не са актувани. Затова първо трябва да се реши как ще бъдат актувани тези имоти“, обясни Методи Марков.

Друг проблем е полицейската охрана на Дом паметника на БКП на Бузлуджа. Тя е назначена там на добра воля от 2018 година. „Така РПУ – Казанлък се лишава от шестима полицаи, а това струва на държавата около 30 000 лева месечно. И аз, и министъра на културата Найден Тодоров, сме категорични, че тази охрана трябва да бъде освободена и да се замени с друг вид охрана“, смята Методи Марков.

Трети проблем създава започналата през 2019 година реставрация на мозайките в монумента от неправителствената организация на арх. Дора Иванова. Според областният управител това става без никакво разрешение и съгласуване с държавата в личето на Областната управа, която е собственик на сградата. В Областната управа на Стара Загора научили за проведения преди дни Open Buzludzha Fest от медиите. „Никой не ни уведоми, че в имот на държавата, в който е забрането да се влиза, се прави толкова мащабно събитие. За него са продавани билети, събирани са такси „палатка“ – кой, на какво основание, къде отиват тези пари – ние не сме уведомени“, коментира Методи Марков. Той припомни, че според Закона за културните ценности, никой без съгласието на държавата няма право да експлоатира такъв тип обекти.

„Това, което се случва на Бузлуджа през последните години – е незаконно!“, подчерта Марков.

Той е уговорил да бъде отпуснато целево финансиране за цялостно обследване състоянието на сградата на Бузлуджа. То трябва да се случи до края на октомври. На база на данните от проучването ще изработи концепция и стратегия за развитието на Национален парк „Шипка Бузлуджа“. Дотогава нищо по Чинията няма повече да се променя, реставрира и строи, посочи той.

Методи Марков коментира и желанието на Община Казанлък да проведе референдум обектът на Бузлуджа да ѝ бъде прехвърлен като собственост. „Но първо ние трябва да узнаем какво даваме и общината да знае какво взема. Защото, ако се окаже, че трябват 20 милиона лева за обезопасяването на Чинията, това ще създаде нови проблеми“, смята Марков.

Областният управител подчерта, че никой няма намерение да събаря паметника на връх Бузлуджа, каквито слухове са се пуснали в последно време.

Коментари към новината

Още новини от Общество