Новини от област Стара Загора и България

Най-известните съвременни траколози се събират в Казанлък

1603 16/08/2024 11:19 Култура Изложби
Най-известните съвременни траколози се събират в Казанлък
Divident.€U Divident.€U

На 30 и 31 август, по време на Празниците в долината на тракийските царе, за петнадесети пореден път ще се съберат изследователи в областта на тракологията, тракийската и антична археология, за да представят своите доклади в рамките на конференцията "Проблеми и изследвания на тракийската култура”. Конференцията ще се проведе в Мултимедийната зала на ИМ "Искра”.

В рамките на форума ще бъдат представени седемнадесет доклада на двадесет автора. Сред изнесените доклади през първия ден ще има посветени на находки от бита и ежедневието на траките от късножелязната епоха, на археологически обекти и паметници, свързани с погребалните и поменални практики на траките от елинистическата епоха и на транспортни средства, използвани от траките през римската епоха.
Докладите през втория ден са обединени от темата за отношенията между древна Тракия и Персия.

И тази година ще бъде запазена традицията за представяне на изследвания, свързани с паметници от района на Казанлъшката долина. Такива са докладите посветени на изображения на съдове от Казанлъшката гробница, на елементи от въоръжението от гробницата на Севт III, на погребални практики от могила 4 от некропола на Севтополис и на пътната мрежа в Долината през Античността.

В конференцията ще вземат участие чуждестранни специалисти. Д-р Консуело Манетта от Италия ще представи доклад, посветен на Казанлъшката гробница, а проф. Масуд Афзади и проф. Рухолах Зошк от Иран ще се включат с доклади в заседанието на 31 август. В конференцията ще участват учени от Националния археологически институт с музей при БАН, от Института за балканистика с Център по Тракология "Проф. Ал.Фол” при БАН, от Националния исторически музей, от Софийския университет "Св. Кл. Охридски”, от РИМ – Сливен, от АМ – гр. Хисаря и от ИМ "Искра” – Казанлък. Трима от участниците са лауреати на наградата връчвана от Община Казанлък на името на проф. Ал. Фол – проф. Тотко Стоянов, проф. дин Ваня Лозанова и проф. Николай Овчаров.

Високата концентрация на обекти, представлявящи част от тракийското наследство в Долината на розите и това , че съхранява едни от най-запазените тракийски гробници и светилища , прави Казанлък перфектен домакин на подобно научно събитие, в което да бъдат разгърнати теми, свързани с изследването на тракийската култура.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура