Новини от област Стара Загора и България

Общинска програма обедини новозагорци и направи кварталите им по-добро място за живеене

1714 15/08/2024 14:42 Общество България
Общинска програма обедини новозагорци и направи кварталите им по-добро място за живеене
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Нови цветни полета, места за отдих и игра на децата, модерни соларни лампи, красиви беседки – това е само част от свършеното от гражданите на Нова Загора по общинската програма „Подобряване средата на живот“.
Идеята тръгва от решението на местния парламент да се отпуснат средства на група от хора, които имат добри идеи как да променят квартала си.

„Финансираме проекти на граждански сдружения – най-често на живеещите на една улица или в един блок, които искат да реализират идея, която ще подобри живота им. Отпускаме до 2000 лв. на проект. Представиха ни 13 идеи, финансирахме всички.“, обясни за Divident.EU кметът на Нова Загора Галя Захариева.

Парите се използват предимно за материали, а всеки от съкварталците участва с труда, идеите и сръчността си.
Повечето идеи са реализирани в селата на общината, 2 има в града.

Когато изпълнят проектите си, направеното се одобрява от общинска комисия и се предават финансовите документи, обясняват от Общината.
От общинското ръководството изпитват удовлетворение от постигнатото. От една страна – средата на живот на хората е променена, от друга- те се сближават помежду си и животът им става по –пъстър.
За да направят най-красивата площадка в село Кортен, например, всеки дава от себе си максималното – единият рисува, другият дава сондаж, за да може да се полива градинката, трети лично доставя батут.
В село Езеро пък върху сметище, хората си правят парк – чистят го със собствени средства, купуват косачка, пейки, дръвчета, правят волейболно игрище. Оградили са сами мястото, за да бъде безопасно за децата.

„Програмата, която позволява всеки гражданин, домсъвет, сдружение с идея да получи подкрепа, е успешна. Ето защо през следващата бюджетна година ще предложим повече средства по нея“, написа в личния си профил във фейсбук кметът Галя Захариева.

Коментари към новината

Още новини от Общество