Новини от област Стара Загора и България

Освободиха от финансов одит над 4000 фирми с промяна в счетоводния закон

1616 15/08/2024 11:34 Икономика Бизнес
Освободиха от финансов одит над 4000 фирми с промяна в счетоводния закон
Divident.€U Divident.€U

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за счетоводството, внесени от депутата от ГЕРБ - СДС Делян Добрев.

Промените дават глътка въздух за фирми с балансова стойност под 4 милиона лева и нетни приходи от продажби до 8 милиона лева. Те се освобождават от задължението всяка година да правят финансов одит на отчетите си.

С промените прагът за задължителен финансов одит се вдига двойно - досега на такава задължителна проверка подлежаха фирми с активи до 2 милиона лева и нетни приходи от продажби 4 милиона лева.

Така от 6800 фирми в България, които досага подлежаха на задължителен независим финансов одит, на такъв надзор остават 2850 фирми, посочи служебният министър на финансите Людмила Петкова. Сумата, която ще се спести на фирмите, е за над 13 милиона лева.

Задължителният независим финансов одит беше в тежест на много фирми, за които той се явяваше значителен разход и те от години настояваха законът да бъде променен. Представителите на бизнеса подозираха лобизъм в отказа на депутатите параметрите на закона да бъдат променени.

Срещу подобни промени, логично, винаги е била гилдията на финансовите одитори. Според тях промените ще лишат от надеждна информация инвеститориторите, контрагентите, банковите институции и държавните ведомства. 

"Колкото повече, толкова по-добре. Освобождаваме фирмите от административни пречки" - обясни предложението си за ограничаване на кръга от фирми, които ще подлежат на финансов одит в бъдеще.

Основната причина това да се случи и чувствителният ръст на инфлацията у нас през последните 3 години.

Илюстрация: Photo by Pixabay

Коментари към новината

Още новини от Икономика