Новини от област Стара Загора и България

Гурковското предприятие „Булметал“ инсталира батерия за съхранение на ел.енергия

2385 14/08/2024 16:23 Икономика Бизнес
Гурковското предприятие  Булметал  инсталира батерия за съхранение на ел.енергия
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Собствениците планират да продължат инвестициите в батерии

Гурковското предприятие за производство на метални опаковки за хранителната и химическата промишленост „Булметал“ инсталира батерия за съхранение на енергия, произведена от слънчеви панели с капацитет 1 MW. Съоръжението подпомага дейността на производствена база в Гурково.

Идеята е батериите да съхраняват електроенергията от соларните централи в моментите, когато производството е по-високо от потребностите на завода. След това пък съхранената енергия да се използва, когато соларите произвеждат по-малко от необходимото. Целта е да се осигури по-голяма ефективност и енергийна независимост. Подобна инсталация за съхранение на енергия за индустриални нужди е първата по рода си в България, посочват от компанията.

„Инсталираме и съхраняваме залената ел.енергия, която произвеждаме от фотоволтаиците. Целта е да я ползваме вечерта, когато няма слънцегреене. Батерията работи от месец и половина и дава добър резултат. Поставихме първата батерия с експериментална цел, за да видим каква ще бъде ползата от подобно съоръжение. Реализираме проекта съвместно със „Соларен дом – Горна Оряховица“, каза за Divident.EU мажоритарният собственик на „Булметал“ Кольо Атанасов.
Той допълни, че горнооряховската фирма разработват специализиран софтуер за управление на екоенергийни системи с батерии.

Според Атанасов ефектът от батерията вече е налице. Ако имаме 20 работни дни, то имаме спестени 20 мегаватчаса, посочва той.

„Булметал“ има 3 фотоволтаични системи. Инсталираната мощност е около 4,5 мегавата. Идеята е те да се свържат, за да може при нужда да преливат, ако продължи инсталирането на повече батерийни групи.
Фотоволтаичната система на компанията в момента работи на 55-60% от мощността, което е достатъчно да захранва производството си в активната част на деня.

От ЕСО и ЕВН все още не са ни свързали към електропреносната мрежа. Бихме могли да реализираме по-големи приходи от ел.енергия , ако имахме тази възможност, казва Атанасов.

Израстване Булметал АД направи публично предлагане на акции на БФБ. При своето IPO на БФБ през декември компанията успя да набере около 8 млн. лв. Така сега е в ход изграждането на ново индустриално хале на площ от 12 дка. Ще бъде инсталирана и нова линия за производство на аерозолни опаковки.

Собствениците предвиждат общата сума за изграждане на нови производствени мощности на „Булметал“ у нас и в чужбина да стигне 25 млн. евро.
С новите инвестиции гурковската компания очаква удвояване на произвежданото количество опаковки. Сега месечно „Булметал“ АД произвежда до 10 млн. опаковки.

Вече е напреднало строителството на новите производствени мощности в Гурково.
Новата база се намира в южната част на Гурково – близо до жп гарата. Това не е случайно, тъй като жп транспортът е залегнал в бъдещите планове на компанията. Тя има собствен жп коловоз, който предстои да бъде реновиран. Той е от времето, когато някогашният завод „Бук“ е посрещал тук дървените трупи от Коми.

В Гурково „Булметал“ има 3 производствени бази. Извън производството на амбалаж "Булметал" развива и машиностроителна дейност. Преди няколко години компанията придоби активи за производство на опаковъчни машини в чужбина. През 2017 г. тя купи италианската Cevolani заедно с придобитата по-рано от нея Zucchini, която е специализирана в автоматизация на вторичното опаковане. Година по-късно "Булметал" стана собственик и на германската BIBRA Biagosch and Brandau.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика