Новини от област Стара Загора и България

Птицевъдите готови за протест, настояват за забрана на вноса на яйца от Украйна

1756 14/08/2024 12:13 Агро Животновъдство
Птицевъдите готови за протест, настояват за забрана на вноса на яйца от Украйна
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От браншовата организация са изпратили официално писмо до министър Тахов

От Асоциацията на промишленото птицевъдство в България настояват за незабавна забрана на вноса на яйца от Украйна в България и изразяват несъгласие с ефекта от наложените мита върху вноса им.

Птицевъдите са изпратили писмо до министъра на земеделието и храните Георги Тахов, в което се казва, че ситуацията при производителите на яйца е критична и трябва да се предприемат спешни действия, като България се възползва от правото си да задейства защитния механизъм и да спрем вноса на яйца с произход Украйна, тъй като сме надвишили над 4 пъти квотата си по предоставената от ЕК методика.

Писмото е изпратено и до Divident.EU  от председателят на Асоциацията на промишленото производство Даниел Божанков.  

„Цифрите са категорични и ние алармираме още от началото на май месец, че кризата ще се задълбочи, но до момента нямаме никакъв отговор или действие от ваша страна за решаване на този проблем. Според методиката на ЕК общият внос за периода от юни 2021г. до декември 2023г. , който за България е 3510 тона се взема средноаритметично и на годишна база за България се получава максимален внос 1404 тона от които се изчислява квота от 5/12 или за нашата страна квотата е 585т. След достигане на тази квота по силата на Регламент /ЕС/ 2024/1392 на Европейския парламент и на Съвета вие имате право да сезирате комисията и тя да „наложи чрез акт за изпълнение всякакви необходими мерки“ . За периода от януари до май 2024г. в България са внесени 2388 т. яйца или 400% преизпълнение“, се казва в писмото на Асоциацията до министър Тихов.

Относно ефекта от въвеждане на мита върху вноса на яйца с произход Украйна се наблюдава, че такъв няма. „Високите“ мита са едва 5% от стойността на цената на вносните яйца или 89 евро на тон, като това по никакъв начин не възпрепятства големите обеми идващи от Украйна, казват българските птицевъди. Те допълват, че цената на тези яйца е значително по ниска от тази в България, тъй като те не отговарят на редица разпоредби на ЕК за хуманното отношение към животните. Това показва и статистиката.

„За месец май (преди въвеждане на митата) обема на вноса е 311т., а след въвеждане на митата вносът за месец юли само от две области – Велико Търново и Добрич е 432т. По наши скромни сметки приходите към бюджета от митото на яйцата с произход Украйна за месец юли са не повече от 60 000 евро, докато загубата за производителите ще възлезе на няколко милиона. Искаме незабавно да се предприемат действия и да се възползваме от механизма за защита, който ЕК ни предоставя и да спрем вноса на яйца с произход Украйна предназначение за българския пазар“, се казва в писмото.

Производителите смятат, че предприетите действия от министъра са крайно недостатъчни и заявяват, че са готови на протестни действия ако не получат положителен отговор от МЗ до 2 седмици.

Коментари към новината

Още новини от Агро