Новини от област Стара Загора и България

Очаква се фотоволтаичният парк край Чирпан да заработи следващото лято

Очаква се фотоволтаичният парк край Чирпан да заработи следващото лято
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Инвеститорите от „Чирпан Солар Плант“ имат разрешение за строежи чакат последни съгласувателни процедури. Предстои през есента да започне изграждането на мащабен фотоволтаичен парк с мощност 160 MW. 
Очакванията са проектът да бъде завършен още през лятото на следващата година.

Предвидената инвестиция във фотоволтаичния парк край Чирпан в размер на 200 млн. лева е най-мащабната в региона за последните години.
„Чирпан Солар Плант“ е проектно дружество на групата на австрийската компания „Енери“. Мажоритарен инвеститор в „Енери“ е инвестиционният фонд към „Инициативата Три Морета“ – посредством управляващия фонд „Амбър Инфрастръкчър“ („Amber Infrastructure“).

„Енери“ е първата и най-голяма инвестиция на фонда в една от основните приоритетни сфери – инвестиции във възобновяема енергийната инфраструктура в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Понастоящем „Енери“ разполага с 268 MW опериращи активи - фотоволтаични, вятърни и водни електроцентрали - в България, Румъния, Чехия и Словакия, както и с проекти за изграждане на нови възобновяеми мощности от приблизително 3 GW. Компанията също така от 2020 г. е собственик на опериращата соларна електроцентрала до с. Караджалово, която е една от най-големите в България и на Балканите.

Ангажирани в централата в Чирпан след изграждането и ще бъдат 200-300 души.
Проектът включва фотоволтаичният парк да бъде разположен върху площ от 1600 дка в района на землищата на чирпанските села Зетьово, Златна ливада и Целина.

Сред основните мотиви на инвеститорите за изборана Чирпан са стратегическото положение на общината в близост до две магистрали, развита енергийна инфраструктура и много добър слънчев ресурс. Тези обективни фактори са допринесли за решението им, както и професионалното отношение от страна общинската администрация, съобщават инвеститорите.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика