Новини от област Стара Загора и България

АПИ отново с обещания за разширението на пътя от Стара Загора към АМ Тракия

2107 08/08/2024 15:30 Строителство Пътища
АПИ отново с обещания за разширението на пътя  от Стара Загора към АМ Тракия
Divident.€U Divident.€U

АПИ планира да обяви до края на годината обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на технически проект за разширението на пътя от Стара Загора към АМ Тракия. Става въпрос за разширението на близо 5 километра от първокласния път между магистрала „Тракия“ и бившето летище „Стара Загора“, за което са започнали първоначални стъпки още през 2006 г.

Прогнозната ѝ стойност е 350 хил. лв. без ДДС, като средствата са осигурени в бюджета на Агенцията за 2024 г., става ясно от отговор на служебния регионален министър Виолета Коритарова. Въпросът за съдбата на участъка е зададен от народния представител Радослав Рибарски (ПП-ДБ).

Идеята е ширината на пътя да бъде удвоена и той да бъде приведен към габарит Г20, или т.нар. скоростен път. Трасето в момента е с по една лента в посока, а след реконструкцията е предвидено да бъде с по две ленти във всяка посока.
Коритарова напомня, че за модернизацията на близо 5-километровата отсечка от път I-5 е разработен технически проект през 2006 г., който е актуализиран през 2011 г. Към момента обаче е необходимо да се разработи нова проектна документация заради актуалните норми в проектирането на пътища и повишената интензивност на движението.

Трябва да се разгледат и нови технически решения за пътните кръстовища, за да отговарят на новите изисквания за пътна безопасност“, отговаря още Коритарова.
За въпросната отсечка има одобрен ПУП- парцеларен план през 2013 г., като са извършени и отчуждителни процедури. При актуализацията на техническата документация обаче може да възникне необходимост от промяна на обхвата на пътя.
Това от своя страна може да наложи изменение на ПУП и последващо отчуждаване на имоти.“

Трябва да бъде процедирана и нова екологична процедура, тъй като старата е загубила валидност. Едва след като преминат всички тези процедури, ще бъде завършен окончателно техническият проект и ще има яснота за индикативната стойност на разширението и времето за реализиране.

Коментари към новината

Още новини от Строителство