Новини от област Стара Загора и България

1,5 млн. лева ще получи община Гълъбово заради намалели приходи от концесии

2027 07/08/2024 16:52 Общество България
1,5 млн. лева ще получи община Гълъбово заради намалели приходи от концесии
Divident.€U Divident.€U

Средствата обаче ще трябва да се върнат обратно на държавата до края на годината

Правителството одобри на свое заседание днес допълнителен трансфер по бюджета на община Гълъбово в размер на 1,5 млн. лева.
Предоставянето на средствата ще даде възможност за финансиране на разходите за трудовите възнаграждения на заетите в местните дейности и текущи неотложни разходи за ефективното изпълнение на дейностите, финансирани с местни приходи.

Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2024 година.

Отпускането на допълнителен трансфер се налага поради непостъпили приходи от концесии, което води до затрудняване на работата на звената и дейностите на бюджетна издръжка и до влошаване на качеството на предоставяните услуги на гражданите.

Предвидено е средствата да се възстановяват от община Гълъбово в централния бюджет след предоставяне от Министерството на енергетиката по бюджета на местната администрация на отчисленията по концесионен договор D-000465/11.11.2005 г. с ,,Мини Марица Изток“ ЕАД, гр. Раднево, но не по-късно от 1 декември 2024 година.

"Не ни удовлетворява това решение на правителството. Ние поискахме да ни се компенсират намалелите концесионни такси от "Мини Марица-изток", а  са ни отпуснали безлихвен заем", коментира за Divident.EU кметът на Гълъбово Николай Тонев.

За една година приходите от концесии за общините Гълъбово и Раднево са намалели с 2 млн. 57 хиляди лева. За община Гълъбово намалението е с 677 229 лв., а за община Раднево – с 1 млн. 380 хил. лв.

Очаква се през тази година концесионните такси, които са съществена част от бюджетите на тези две общини, които са най-силно засегнати от зеления преход, да падне с една трета.

В писмото до премиера кметовете на Гълъбово и Раднево настояват за компенсационен механизъм във връзка с намаляването на приходите си от концесия, а не за заем. 

От две години проблемът с финансовите затруднения се чувства осезателно и за в бъдеще ще се задълбочава поради намаляване на приходите от концесия за добив на подземни богатства по Договор D-000465/11.11. 2005 г. с „Мини Марица-изток“ ЕАД, се подчертава в изпратеното писмо.

Кметовете признаха пред Divident.EU, че това затруднява работата на звената и дейностите на бюджетна издръжка и води до влошаване на качеството на предоставяните услуги на гражданите.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество