Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Обявиха архитектурен конкурс за пространството зад Универсалния магазин и ул. Пазарска

Обявиха архитектурен конкурс за пространството зад Универсалния магазин и ул. Пазарска
Divident.€U Divident.€U

Крайният срок за подаването на архитектурните проекти е 15 ноември 2024 г.

Обявен е архитектурен конкурс за „Цялостна концепция за развитие, подобряване и дизайн на градската среда и разработване на идейно решение“ за ул. „Пазарска“ и площадното пространство зад Универсалния магазин. Това оповести днес зам.-кметът с ресор „Устройство на територията, строителство и безопасност на движението“ арх. Мартин Паскалев.

В конкурса могат да участват, без ограничения, всички български и чуждестранни лица или техни обединения.
Той е открит, анонимен, адресиран до всички заинтересовани лица. Конкурсните проекти ще бъдат оценявани от международно жури, при анонимно журиране.

Параметрите на пространството са заключени между бул. „Цар Симеон Велики“, бул. „Руски“, ул. „Св. Княз Борис“ и ул. „Кольо Ганчев“ в Стара Загора.
Целим да привлечем участието на креативни проектанти, които да дадат свобода на въображението си и да вложат своите потенциал и знания, отбеляза арх. Мартин Паскалев.

Първа зона включва Централен универсален магазин и площта зад него, съчетаваща подземен паркинг на две нива и площадно пространство.
Основно определяща за зоната е сградата на Ески джамия, недвижима културна ценност от национално значение, превърната в Музей на религиите и функционираща от 2011.

Втора зона е оформена между ул. “Цар Иван Шишман” и ул. “Петър Парчевич”, пресечена е от ул. “Пазарска” и е с категорични търговски функции на обектите, обърнати към улицата.
Територията е наситена с разнообразие от сгради с различно предназначение.

Трета зона е доминирана от Пазара. Тази зона от обхвата на конкурсната територия е изключително активна, като е наситена с търговски площи, преместваеми обекти и офиси.
Както и с множество кафенета и заведения за хранене, които разполагат с маси и места за сядане на улицата през летните месеци.

Конкурсните проекти ще бъдат оценявани от деветчленно международно жури. Крайният срок за подаването на проекти е 15 ноември 2024 г.

Повече подробности за конкурса може да прочетете на:

https://competition.bg/marketzone/?fbclid=IwY2xjawEgKLNleHRuA2FlbQIxMAABHcl9rMfBS8E3oij5ojoeyF1DVCbOoVzmjrp73ASUww1PxNl2ISl_zAaTXA_aem_LfShZ6GKxtDmAADd1Zc3bQ

Коментари към новината

Още новини от Строителство