Новини от област Стара Загора и България

Инвестиции

Градус АД инвестира над 29 млн. лева в модернизиране на бизнеса си

2414 06/08/2024 11:07 Икономика Бизнес
Градус АД  инвестира над 29 млн. лева в модернизиране на бизнеса си
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската компания Градус АД ще инвестира над 29 млн. лева в амбициозна инвестиционна програма, засягаща всички сегменти, в които оперира.
Заедно с обичайния размер на поддържащи инвестиции на Групата това представлява минимален 3-годишен инвестиционен бюджет в размер на 30-50 милиона лева, съобщават от компанията.
Целите на мениджърския съвет са осъвременяване на оборудването в месодобива, актуализация и закупуване на нови системи за управление на фермите и тяхното централизиране, повишаване енергийната ефективност на сградния фонд, оптимизационни решения за намаляване разходи за отопление и охлаждане и газификация на всички бази.

На 1 август “Градус” АД уведомява за направени инвестиции в сегмент „Угояване на бройлери“, състоящи се в ремонт на сграден фонд, газификация и оборудване в размер на 1 165 хил. лв.
Направени са инвестиции и в „Градус лоджистикс“ ЕООД на стойност 1 496 хил. лв., включващи закупуване на товарни автомобили за птици и на хладилни камиони.

Дружеството съобщава и за направени инвестиции в сегмент „Угояване на бройлери“, състоящи се в ремонт на сграден фонд, газификация и оборудване в размер на 1 165 хил. лв. Увеличен е и капацитетът на разфасовъчната линия в сегмент „Месо“ в дъщерно дружество „Градус – 1“ ЕООД, като е извършено частично плащане в размер на 6.4 млн. лв. Въвеждането в екплоатация се очаква да стане до края на 2024г.

Без междинен дивидент С оглед динамиката на лихвените равнища в световен мащаб и реализираната през 2022г. загуба от презапасяване със зърна, с пренесен ефект и през 2023-та година, Мениджърският съвет на ГРАДУС АД отправя препоръка финансирането на гореизложените инвестиции да бъде реализирано поетапно и със собствени средства.

Мениджърският съвет счита за целесъобразно да не бъде разпределян междинен дивидент през 2024-та година, както и да не се разпределят дивиденти към акционерите до завършване реализирането на представената инвестиционна програма или поне до завършването на финансовата 2026 г. Предложението ще подкрепи бъдещото стабилизиране и ефективност на производствените процеси в групата и ще рефлектира положително в дългосрочните перспективи на Градус АД и ползите за акционерите на компанията, е мнението на мениджърския екип на компанията.

Общо събрание на акционерите Ha 28.06.2024г. oт 11 чaca в Πapĸ-Xoтeл "Cтapa Зaгopa" Cъвeтът нa диpeĸтopитe нa "Гpaдyc" AД пpoвeдe гoдишнo Oбщo cъбpaниe нa aĸциoнepитe (OCA) нa "Гpaдyc" AД.

Именно на него ОСА не подкрепи решението за разпределяне на дивидент. "Гpaдyc" AД oтчeтe peĸopднa пeчaлбa зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2024г. - знaчитeлeн pъcт нa ĸoнcoлидиpaнaтa oпepaтивнa пeчaлбa дo 15.75 млн. лв. в cpaвнeниe c 4.72 млн. лв. гoдинa пo-paнo. Peзyлтaтитe ca вcлeдcтвиe нa oптимизaциитe и peopгaнизaциитe в дружеството.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика