Новини от област Стара Загора и България

Избрани са изпълнители за ремонта на два емблематични парка в Стара Загора

Избрани са изпълнители за ремонта на два емблематични парка в  Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

През следващите дни ще бъде обявен конкурс за идеен проект за любимо градско пространство

Проведени са обществени поръчки и са избрани изпълнители за ремонта на парк „Пети октомври“ и парк „ Александър Стамболийски“, известен повече като парк „Алана“ в Стара Загора.
Очаква се да изтече срокът на обжалване, след което ще бъдат сключени договорите с фирмите, съобщи кметът Живко Тодоров.

Средствата за ремонта на двата емблематични за Стара Загора парка са по ПВУ, като за парк „Пети октомври“ са предвидени 5 млн. лева, а за парк „Алана“ 4,2 млн. лева.
Парк „Пети октомври“ е паметник на културата. Проектът за благоустрояването на парка е изработен преди няколко години и е съгласуван с Министерство на културата, съобщи зам.-кметът арх. Мартин Паскалев.
И в двата парка ще бъдат сменени настилките, парковата мебел, ще се поднови осветлението и ще се наблегне на озеленяването.

Тези дни ще бъде обявен от Община Стара Загора конкурсът за избор на изпълнител за идеен проект за градското пространство между Парк „Пети октомври“ до Парк „Алана“, каза за Divident.EU арх. Паскалев.
Един от проблемите да се намери подходяща визия и да се реализира проект за мястото зад Универсалния магазин на този етап е, че там минава подземен паркинг, който е частна собственост.
„Две са възможностите – или да чакаме решаването на въпроса със собствеността на паркинга зад универсалния магазин или да направим цялостна визия на градското пространство между парк „Пети октомври“ и Парк „Алана, която да бъде изпълнена през следващите години. Избрахме втората възможност“, коментира зам.-кметът.

Преди време той каза за Divident.EU, че според него най-добре би било в заданието на конкурса за идеен архитектурен проект да влезе и мястото, където беше старата сграда на общината.
По този начин ще се върви към идеята мястото зад универсалния магазин да бъде свободно пространство, както предпочитат голяма част от гражданите на Стара Загора.

Междувременно пространството пред бившата сграда на общината на Стара Загора изглежда вече по различен начин благодарение на усилията на хората от Сдружение „С любов за Стара Загора“.
Със съдействието на Общината са поставени цветни павета, засадена е растителност.

Коментари към новината

Още новини от Строителство