Новини от област Стара Загора и България

Литургия в потопената църква край Жребчево отслужи митрополит Киприан

894 03/08/2024 18:41 Духовност Вяра
Литургия в потопената църква край Жребчево отслужи митрополит Киприан
Divident.€U Divident.€U

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“. Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“.

Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков. През 2019 година митрополит Киприан решава да възстанови богослуженията. Тогава боголюбиви християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма.

Изключително емоционално беше словото на предстоятеля на новозагорския храм „Св. преп. Петка“ свещеноиконом Роман Чернев. „Господ по своя благ и мироспасителен промисъл отвори обятията на този знаменателен храм. Храмът, който за църковен купол има небесния свод, който оттегли водите, за да бъде Кораб на душевно спасение. Храмът, който още помни воплите и сълзите на християните, които напускат своите домове, храм огледало на надеждата и упованието във Всемогъщия Бог“, каза в приветствието си към вярващите отецът. В края на службата владиката благодари на Бога за възможността за шеста поредна година да възглави празничното богослужение и да измоли Св. Иван Рилски за закрила на целия български народ

Коментари към новината

Още новини от Духовност