Новини от област Стара Загора и България

Валентин Дончевски засне впечатляващ клип по новата си песен „Огнени сърца“

2345 03/08/2024 17:48 Култура Сцени
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Големият художник и творец на Стара Загора и България Валентин Дончевски не спира да създава и музика, освен прекрасни картини. От вчера в канала му в YouTube е качен нов клип по авторската му песен „Огнени сърца“, в която Дончевски, заедно с монтажиста и оператор на клипа Асен Загоров, показват интересни режисьорски решения. Кадрите с дрон са заснети от сина на Загоров – Антоний.

Песента „Огнени сърца“ е писана преди десетина години, но сега Веселин Калчев е направил нов аранжимент, предавайки напълно ново звучене. Като автор на текста, Валентин Дончевски е добавил и три нови куплета.

Това е втората песен на Дончевски, посветена на България, след „Само ти“, която творецът записа преди 2 месеца тази година. „Искам да създам поредица от песни, с които да повдигна самочувствието и да възвърна достойнството на българите“, обясни авторът.

В клипа „Огнени сърца“ Валентин Дончевски пее на фона на ожъната нива и поле със слънчогледи. Редуват се красиви гледки от българската природа. Главен персонаж в клипа са мравките, които пазят под земята житото, което може да спаси човечеството от глад в случай на нужда. „Хората не са по-големи от мравките, затова в клипа се появява като персонаж мравка, която ми подава пита хляб“, разказва Дончевски.

В ролята на мравката влиза съпругата му Ташка Дончевска. В клипа е вплетено великолепно балетно изпълнение на примабалерината на Държавна опера Стара Загора Анелия Димитрова.

Костюмът на мравката е предоставен за заснемането на клипа от Кукления театър. Валентин Дончевски също е облечен в риза от балетната трупа на операта.

Видеото разказва една съвременна приказка – затова в началото и в края се отваря и спуска завеса, като в театър. Работата по заснемането и монтажа му е отнела близо два месеца. Текстът, музиката, китарното и вокалното изпълнения са на Валентин Дончевски.

Авторът посвещава песента „Горещи сърца“ на предстоящата 100-годишнина на Старозагорската опера, която ще бъде отбелязана през 2025 година, тъй като точно преди един век, на 27 февруари 1925 година, в Стара Загора се създава първата извънстолична оперна трупа в България. Същевременно Валентин Дончевски работи по подготовката на мащабна изложба, която ще бъде открита на 4 септември в София.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура