Новини от област Стара Загора и България

Кметът Тодоров: Възстановяването на цялата писта на Летище Стара Загора ще попречи на плановете за индустриална зона

2106 02/08/2024 12:12 Икономика Бизнес
Кметът Тодоров: Възстановяването на цялата писта на Летище Стара Загора ще попречи на плановете за индустриална зона
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Използването на цялата писта на бившето Летище Стара Загора по предназначение ще попречи на плановете на Община Стара Загора да превърне мястото в индустриална зона. По-скоро би могло да се мисли за използване на част от пистата.

Това отговори кметът Живко Тодоров на въпрос на Divident.EU дали намерението на Тракийския университет да обучава пилоти на пистата на бившето старозагорско летище е в разрез с плана на общината за превръщането му в индустриална зона.

„Уведомиха ни от университета pа тези намерения. Предстои среща с потенциалните инвеститори, които искат да оперират на територията на летището“, допълни кметът.

Напомняме, че преди два дни ректорът на Тракийски университет проф. Добри Ярков обяви на пресконференция, че от тази есен висшето учебно заведение стартира обучението на пилоти и възнамерява да използва за целта пистата на бившето старозагорско летище.

„Стара Загора в момента няма свободни индустриални терени. Как ще привличаме инвеститори и ще създаваме заетост, когато нямаме свободни терени и добра инфраструктура? Още повече, че сме регион в преход“, коментира Тодоров.

Според него един проект за възстановяването на Летище Стара Загора би бил на загуба. „Последната ми информация е, че Летище Пловдив ни кани да бъдем партньори, за да не потъне летището и да не е на загуба. Ние отказваме, защото Стара Загора не може да плаща за загуби на друго летище“, каза още Живко Тодоров.

Той напомни, че през годините многократно е отправяно предложение към инвеститори във връзка с Летище Стара Загора, но не е имало интерес.

В същото време откриването на нова индустриална зона там и привличането на инвеститори в нея би дало добри възможности за икономическото развитие на общината и за осигуряване на заетост на хората през следващите години, допълни кметът.

Коментари към новината

Още новини от Икономика