Новини от област Стара Загора и България

Хванаха иманяри с над 300 ценни находки от Античността и Средновековието (СНИМКИ)

Хванаха иманяри с над 300 ценни находки от Античността и Средновековието (СНИМКИ)
Divident.€U Divident.€U

 

Разследващи полицаи и екипи на ГД БОП разкриха в Старозагорско организирана престъпна група от шестима мъже, която в продължение на година и половина е правела незаконни археологически разкопки и е търгувала с открити в земята предмети с културно-историческа стойност. В хода на разследването полицаите са иззели 345 артефакта с белези на антични и средновековни находки, сред които 95 монети и 19 статуи с различна големина, които впечатляват с изработката си.

Част от находките днес бяха изложени на брифинг по случая, даден от Георги Николов, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Стара Загора, Георги Видев, прокурор в Окръжна прокуратура – Стара Загора и Мариан Митков, началник на отдел в ГД БОП в Пловдив.

Заедно с находките са конфискувани и 10 металдетектора, с помощта на които са правени въпросните археологическите разкопки, както и самоделна пушка с боеприпаси.  Част от находките вече са обследвани от експерти по археология, които са потвърдили тяхната автентичност. Останалите тепърва ще бъдат изучавани и класифицирани като време на създаване, както и каква е пазарната им стойност.

Шестимата иманяри са копали из цялата страна, но са родом от Стара Загора, Мъглиж, Гълъбово и Симеоновград. Най-възрастният сред тях е на 69 години, а най-младият е на 39. Един от групата е бил осъждан, друг има висящо производство за иманярство и за измами. Трима са неосъждани, а двама са реабилитирани.

Иманярите са предлагали намерените археологически ценности за продажба на частни лица, опитвали са се да ги продават и през интернет, както и на аукциони.

Шестимата са били задържани на 31 юли при внезапна акция на екипи от ГД БОП и полицията. Претърсени са 14 жилища, три автомобила, разпитани са множество свидетели, иззети са въпросните 345 културно исторически ценности.

Засега групата е задържана за 72 часа, но предстои внасянето на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

За участие в организирана престъпна група ги грози присъда от 3 до 10 години лишаване от свобода, а по обвинението за незаконно изземване на културно-исторически ценности още от 3 до 10 години затвор, както и глоба от 5 до 50 000 лева.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред