Новини от област Стара Загора и България

Община Стара Загора прекратява меморандума за споделените тротинетки

Община Стара Загора прекратява меморандума  за споделените тротинетки
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Стара Загора прекратява от днес меморандума с фирма Lime, която предоставя електрически тротинетки за споделено придвижване. Това съобщи на нарочна пресконференция кметът на общината Живко Тодоров.
Той обясни, че меморандумът не се спазва и не се прави необходимото, за да не се създават инциденти, да няма ударени деца и възрастни. Все повече зачестяват случаите на злополуки , на пострадали от скутерите. По отношение на споделените тротинетки има множество констативни протоколи, които установяват, че те се управляват от непълнолетни, което нарушава меморандума. Много рядко те се ползват по предназначение.

Напомняме, че фирмата започна да оперира на територията на Стара Загора на 28 юли 2021 г.- близо 2 години след навлизането на първата услуга за микромобилност в България.
„Имаше няколко инцидента през последните дни с хора на тротинетки. За съжаление, една част от тях не спазват ограниченията и правилата, създават предпоставки за ПТП. И снощи е имало инцидент с тротинетка, вследствие на който има човек с опасност за живота, настанен в старозагорска болница“, съобщават от общината.

Община Стара Загора внася и промени в Наредбата, която определя начина, по който да се използват тези превозни средства в бъдеще.
„Мерките, които предприехме по отношение опазването на обществения ред ще бъдат максималните, които законът позволява. Предлагаме Правилник за допълнение и изменение на наредба за максималните рестрикции, които можем да наложим на територията на общината при използване на тротинетките“, каза секретарят на Общината Николай Диков.
Ще бъдат добавени нови зони за придвижване с тротинетки, места за паркиране.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество