Новини от област Стара Загора и България

Съкращават още 160 души от ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, от тях 84 са от Стара Загора

2126 01/08/2024 16:00 Икономика Бизнес
Съкращават още 160 души от ТЕЦ  КонтурГлобал Марица Изток 3 , от тях 84 са от Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Втората вълна на масово съкращение на работници от ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ все пак ще се случи, въпреки че връчването на предизвестията за уволнение на близо 160 души беше временно спряно. Това стана ясно от проведения Областен съвет по заетостта при областния управител на Стара Загора Методи Марков.

Предизвестията на втората вълна от 158 човека трябваше да бъдат връчени още в средата на юли, но заради временен скок в цената на електроенергията на свободния пазар над 1200 лв. за киловатчас процедурата по съкращението на работници беше поставена на пауза.
Това все пак ще се случи и определените за съкращаване работници и служители в топлоцентралата ще получат своите уведомления в срок – между 15 и 20 август, съобщи за Divident.EU директора на Бюро по труда – Стара Загора Георги Гьоков, който също участва в Областния съвет по заетостта.

84 души от тези, които ще бъдат съкратени от Контур Глобал, са от Стара Загора и Богомилово. Те ще бъдат регистрирани в Бюро по труда – Стара Загора. „Ще направим всичко по българското законодателство, за да обработим документите им в срок и те да получат своите обезщетения“, посочи Гьоков. От Бюрото ще им съдействат за намиране на нова работа, както и за включване в курсове по квалификация и преквалификация.
„През септември ще организираме трудова борса за тях, на която ще ги срещнем директно с подходящи за техните професии работодатели, така, както направихме с първата вълна освободени от ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3", допълни Георги Гьоков.
От първите освободени от топлоцентралата 160 души само част са регистрирани в Бюро по труда Стара Загора.

Около 10 от тях са успели да започнат работа, като няколко от съкратените са стартирали стопанска дейност. За целта те са кандидатствали с бизнес план пред Бюрото по труда и са получили на куп цялото обезщетение, което им се полага, за да стартират бизнеса си.
След втората вълна на съкращения в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще останат около 35 служители, които ще разработват нови проекти в сферата на производство на енергия от слънце и на батерии за съхранението й.

"Мощностите в ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" ще останат в готовност за работа. "В случай на криза, ще възстановим производството и ще наемем допълнително хора", посочи преди време пред Divident.EU изпълнителният директор на централата Васил Щонов.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика