Новини от област Стара Загора и България

Тракийски университет - Стара Загора започва обучение на пилоти и други авиоспециалисти

Тракийски университет - Стара Загора започва обучение на пилоти и други авиоспециалисти
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С началото на новата учебна година през септември тази година Тракийският университет в Стара Загора започва обучение на пилоти, авиоинженери и стюардеси.
Очаква се през първата година 10 души да започнат обучение за пилоти. Преди това кандидатите трябва да минат през щателен медицински преглед, психотест, както и да положат още един тест.

Това съобщи на нарочна пресконференция ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков. На пресконференцията присъстваха и управителят на Летище "Лесново" Лилчо Лилов, Валери Илиев - ръководител на училище за пилоти "Olimpia Air", пилотът Милко Запрянов, както и други представители на ръководството на Тракийски университет.

„ТрУ е мултидисциплинарен, 100% е държавен и има задължението да подготвя специалисти там, където държавата изпитва нужда. Нуждата от пилоти в България е сериозна. Повече от 10 месеца продължиха разговорите за разкриване на това обучение“, съобщи проф. Ярков.

„Между 50 и 100 пилоти се търсят в България, които веднага могат да започнат работа в големите авиокомпании. 25-30 души всяка година достигат пределната възраст от 65 г., след която не може да се лети“, съобщи Лилчо Лилов. Тракийският университет стартира и акредитация на новата специалност.

На 31 януари тази година ТрУ откри нов факултет по Дигитални и зелени технологии. Именно в него ще бъде сформирана авиокатедра, в която ще се води обучението на инженери и пилоти.

Цени и условия Обучението за пилоти ще бъде платено и ще се води на английски език.

Първоначалният курс за любител пилот на самолет е в рамките на 3 месеца, от които 2 месеца е теоретична подготовка, след което започва летателна подготовка. Това е първи етап за обучение на професионални пилоти.

Вторият етап продължава близо 2 години, като подготовката е идентична с тази в останалите страни-членки на ЕС. Практическото обучение на пилотите ще става с 12 самолета на пистата на бившето Летище „Стара Загора“. Самолетите за обучение ще бъдат предоставени от училището за пилоти Olimpia Air.

За първия етап на обучението цената e 15 000 евро, а за втория – 75 000 евро.

Летището „Желаем да оперираме на пистата на Стара Загора, водили сме разговори на различни нива. Ще я използваме за обучение, а впоследсдтвие и за кацане на малки самолети, може би и за карголетище за превозване на животни. Срещу летището се намира конната ни база, където стартираме голям рехабилитационен център за коне", каза  още ректорът на Тракийски университет.

На въпрос на Divident.EU дали използването на пистата на бившето Летище Стара Загора за обучение на бъдещите пилоти ще попречи на идеята то да се превърне в Индустриална зона на Стара Загора, проф. Ярков отговори, че в ОУП на Стара Загора тази територия действително е определена като индустриална зона.
Пистата няма да пречи, напротив, тя ще подпомогне развитието на бизнеса в бъдещата индустриална зона, убеден е той.

Коментари към новината

Още новини от Образование