Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС – Стара Загора въведе нова услуга, свързана с екологичните стандарти

2871 30/07/2024 11:27 Икономика Бизнес
ЦИЕС – Стара Загора въведе нова услуга, свързана с екологичните стандарти
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Центърът за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора стартира нова дейност – разработване на екологични продуктови декларации (EPD) за клиентите, производители на строителни и други продукти.
ЦИЕС прави оценка на жизнения цикъл на произведените от клиента продукти (LCA), която дава възможност да се оцени екологичното представяне на продукта.

Екологичната продуктова декларация предоставя независимо, проверено, прозрачно обобщение на въздействието върху околната среда на продукта през целия му период, изчислено чрез оценка на жизнения цикъл или LCA.
С тази услуга, старозагорската компания отговаря на новите изисквания във връзка с намаляване на вредните емисии, на въглеродния отпечатък на продуктите и развитието на кръговата икономика.

Строителната индустрия в момента е отговорна за около 40% от глобалните емисии на парниковите газове, като 11% са резултат от производството на строителни материали, доставката и приложението им.
През 2021 г. ЕП приема Европейския закон за климата, целящ климатична неутралност до 2050 г. и намаляване на парниковите газове най-малко с 55 % до 2030 г. За постигане на тези цели е необходимо да се използват материали с минимален или отрицателен отпечатък върху околната среда.

ЦИЕС – Стара Загора е сключила вече първите договори, свързани с новата услуга.

„Готвим се от 2 години за тази дейност. Закупихме модерен лицензиран софтуер с база данни, който ни дава възможност за прецизна оценка на жизнения цикъл на продуктите. При нас се прави доклад, а чрез софтуера – екологична декларация. Подава се декларацията към верификатор и чак тогава излиза от името на трета страна и се публикува “, обясни за Divident.EU управителят на „ЦИЕС – Стара Загора“ –инж. Благовеста Шинева.

Как произведения продукт въздейства на околната среда се изчислява отдавна в Западна Европа. Сега тази услуга навлиза и в България, като старозагорската компания ЦИЕС е първата, която предлага тази услуга на родния бизнес.
„EPD важи за 5 години. Ако през този период производителят има промени по продукта си е длъжен да уведоми и да се направи преизчисление на жизнения цикъл на продукта“, казва маркетинг експерт на ЦИЕС – Стара Загора инж. Марина Соколова.

„Производителите, които са във веригата на доставка и които искат да са конкурентноспособни, се стремят да имат EPD декларация, която да бъде верифицирана от трета страна и публикувана. Стотици хиляди производители в Европа имат такива декларации. Все още обаче са малко българските фирми, които притежават такава.

Очаква се до средата на другата година да се промени европейския регламент и така EPD декларациите да станат задължителни.

Защо да инвестирате в EPD? Инвестицията в EPD укрепва репутацията на марката, категорични са в строителния бизнес. Компаниите с EPD печелят конкурентно предимство, като се отличават като лидери в екологичната отговорност.
Те са в по-добра позиция да спазват регулаторните разпоредби, свързани с оповестяването на информация за околната среда.

Повече подробности за новата услуга на ЦИЕС – Стара Загора може да прочетете тук:

https://ctec-sz.com/ustojchivost/

Коментари към новината

Още новини от Икономика