Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет започва проект „Жените в STEM – преодоляване на стереотипите“

Тракийският университет започва проект  Жените в STEM – преодоляване на стереотипите
Divident.€U Divident.€U

Проектът „Жените в STEM – преодоляване на стереотипите“ 2021-1-BG01-KA220-HED-000023004, Еразъм+ е една успешна и практически ориентирана колаборация между четири държави с обща концепция за бъдещето на жените в STEM – България, Гърция, Северна Македония и Кипър.

Водещата организация по дейностите в проекта е Тракийски университет – Стара Загора. Проектът е с продължителност от 3 години и подкрепен от програма Еразъм+, по която университетът активно работи с цел развитие и обогатяване на компетенциите на своите студенти, докторанти, преподаватели и служители. Активни партньори в проекта са:

Университет Майка Тереза в Скопие, Република Северна Македония; EOS DEVELOPMENTAL SA, Гърция; Частно училище IMS, Кипър и Асоциация на младите психолози в България
(AYPB). Вследствие на неуморна работа, проучвания, дискусии и интервюта на личности от света на науката, е направен детайлен анализ на проблемите, свързани с дълго съществуващите стереотипи при избора на кариера на жените в STEM областта. Разглеждат се исторически заложените нагласи сред хората, бариерите, пред които са изправени дамите, чийто талант е вдъхновен точно от тази сфера, и силата на стремежа към развитие. Акцентира се върху ключовата роля на жените с потенциал да служат като модел за подражание и вдъхновение на младите момичета, които тепърва ще изграждат кариера в необятните области на науките, технологиите, инженерството и математиката.

Неотлъчна е ролята и на експертите (психолози, обучители, работещи с младежи, кариерни консултанти, съветници и други експерти), работещи директно с жени. Плод на проекта са четири книги, написани и разработени с безкрайна отдаденост и отговорност от всички партньорски организации:

Книга 1 „Разработване и тестване на програми, насочени към мотивиране на жените за следване и участие в STEM висше образование“
Книга 2 „Разработване на методология за преодоляване/елиминиране на основани на пола стереотипи спрямо жените в STEM“
Книга 3 „Проучване и анализ на добри практики и примери за успешни жени-експерти в STEM области“
Книга 4 „Проучване на нагласите на бъдещите студенти – жени в области на обучение и професии в областта на STEM или ИКТ“.

Изготвените продукти следват златната идея да се създадат подходи за стимулиране на жените при избора им на професия в STEM и да се изработят и внедрят в практиката методологии, чрез които да бъдат елиминирани дълго налаганите стереотипи в това направление. Подчертава се важността на изграждането на приобщаваща работна среда за всички, както и ценността на индивидуалността и освобождаването от лимитиращите предразсъдъци.

Създаването на обединяваща атмосфера, стимулираща творчество и иновации, е отговорност на обществото като цяло, на институциите и на държавните органи.

С цялата информация по проекта можете да се запознаете на сайта и в социалните мрежи на Тракийски университет https://trakia-uni.bg/bg/

СЛЕДВАЙТЕ WOMEN IN STEM ВЪВ FACEBOOK
https://www.facebook.com/Women-in-STEM-overcoming-stereotypes-
102602875666143/?ref=pages_you_manage

Книгите, обединяващи резултатите от проекта, ще откриете тук:
◊ Дигитален репозиториум на Тракийски университет -
https://digilib.nalis.bg/xmlui/handle/nls/34416
◊ BPOS - Български портал за отворена наука - https://bpos.bg/

Автор на публикацията: доц. д-р Неделина Костадинова, Тракийски университет
Ръководител на проекта: доц. д-р Неделина Костадинова, Тракийски университет

Коментари към новината

Още новини от Образование