Новини от област Стара Загора и България

Министър Малинов: Загубата на „Мини Марица-изток“ за 2024 г. може да надхвърли 200 млн. лева

Министър Малинов: Загубата на  Мини Марица-изток  за 2024 г. може да надхвърли 200 млн. лева
Divident.€U Divident.€U

Министърът на енергетиката Владимир Малинов изнесе данни в парламента за финансовото състояние на „Мини Марица-изток“. От тях стана ясно, че финансовата загуба на дружеството за 2023 г. е 137.4 млн. лв. Ситуацията за 2024 г. само се влошава – за периода януари – май загубата от дейността на мините е достигнала 99.6 млн. лв., а очакванията на министъра са за цялата година отрицателният финансов резултат да надхвърли 200 млн. лв.
Заплатите в дружеството се плащат благодарение на кредити от Българския енергиен холдинг и търговски банки.

Помощта, която Народното събрание одобри през април – всяка година в следващите четири мините да получава 250 млн. лв. ще се забави, тъй като се очаква одобрение от Европейската комисия.
На фона на тази трудна ситуация липсва държавна идея за бъдещето на комплекса, стана ясно от изслушването на служебния министър на енергетиката в парламента.
Според изнесените данни от април тази година държавните мини продават въглища на три централи – държавната "Марица Изток 2" и частните ТЕЦ „AES Гълъбово“ и ТЕЦ „Брикел“.

До средата на юли са продадени близо 50% по-малко въглища, което води до намаляване на приходите с 45.7%. До 15 юли ММИ е продала 5.4 млн. тона въглища на стойност 114 млн. лв., а за същия период на 2023 г. те са реализирани 10.3 млн. тона за 217 млн. лв.
Именно заради липсата на приходи държавната енергийна компания не може да изпълнява задължения към доставчици, да плаща заплати и др. Дълговете му са 57.6 млн. лв., включително и към Министерството на енергетиката – за концесионни такси в размер на 3.8 млн. лв. Вземанията на дружество са 3.3 млн. лв., а паричните наличности са 23 млн. лв.

Поради тежкото си финансово състояние дружеството не е сключвало нови дългосрочни договори, прекратило е обществени поръчки на обща стойност 79.4 млн. лв.
Има обявени нови само с ангажименти по осигуряване на безопасни условия на труд и дейност на дружеството", обясни Малинов.
Като цяло по отношение на разходите мините са приели рестриктивна политика – преминали са на двусменен режим, минимализирани са часовете нощен труд, оптимизирани са разходите за ток, като пикове часове се използват за престой и ремонти дейности, намален е разходът за дизелово гориво, ремонтни дейности не се възлагат на външни лица, а се извършват в рамките на мините.

„Мини Марица-Изток“ е започнала да редуцира и персонала, но не ударно, допълни министърът, а като не назначава нови служители и освобождава хората, които придобиват право на пенсия.
За да няма сътресения и възможност за изплащане и покриване на работните заплати, са осигурени 100 млн. лв. заем от БЕХ и 50 млн. лв. от търговска банка.
На 24.07 са изплатени работните заплати и свързаните с тях данъчни задължения, каза Малинов и обясни, че може да се наложи да се тегли нов заем, за да се продължат да се изплащат. Общата численост на служителите в ММИ е 6556 души и от 1 януари до 31 май са изплатени 124 млн. лв. за заплати.

По думите на министър Малинов пазарът е този, който ще определи бъдещето на дружеството.
БСП не се съгласи с това и цитира следващата точка от дневния ред, която е за по-големите компенсации за бизнеса заради поскъпналия ток.
Според Драгомир Стойнев "нямате план и не знаете какво да се случва". Той е категоричен, че механизмът за цените на емисиите е изцяло вреден и трябва предоговаряне на Зелената сделка.
Необходима е държава, когато пазарът е дефектен“, каза Стойнев, базирайки се на решението, което се очаква да бъде взето днес от депутатите.

Ще ви върна топката обратно в полето на Народно събрание отвърна служебният министър и обясни, че в крайна сметка служебното правителство е ограничено както от времевата рамка, така и дългосрочни решения.

Според Радослав Рибарски от ПП-ДБ решенията за държавните мини, предлагани досега, не водят до нищо.
Време няма и се опасяваме, че ще се стигне до момента, в който няма да има пари за заплати", каза той.

Рибарски е на мнение, че изходът от ситуацията е инвестиции, а нито терени се възстановяват, нито идват средства за това възстановяване.

Коментари към новината

Още новини от Икономика