Новини от област Стара Загора и България

Над 1500 домакинства ще получат финансиране за еко производство на ток за собствени нужди

1080 25/07/2024 17:32 Общество България
Над 1500 домакинства ще получат финансиране за еко производство на ток за собствени нужди
Divident.€U Divident.€U

1544 проекта на домакинства ще получат финансиране за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване или фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия. Това е възможно, след като – след дълго забавяне – работата на оценителната комисия по процедурата приключи и класирането бе утвърдено от министъра на енергетиката Владимир Малинов.

Домакинствата, кандидатстващи за финансиране по процедурата, очакват класирането отдавна, след като приемът на проектни предложения стартира през м. май 2023 г. и приключи още през м. ноември 2023 г. Днешните резултати са факт вследствие на съществено ускоряване на работата на оценителите през последните месеци, изискано от министър Малинов.

Общо в рамките на първата покана по процедурата „Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от ВЕИ“, финансирана по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост, бяха подадени 2001 проектни предложения. От тях 147 са оттеглени от кандидатите.

„Изпълнението на схемата е от изключителна важност за потребителите, които по този начин ще могат да намалят значително разходите си за електроенергия“, коментира министърът на енергетиката Владимир Малинов и припомни също и екологичните ползи от замяната на твърди горива с електроенергия.

Изпълнението на процедурата "Национална схема за подпомагане на домакинствата в областта на енергията от възобновяеми източници" в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост има за цел да увеличи използването на възобновяема енергия в крайното потребление на домакинствата.

Припомняме, че по процедурата се предоставя безвъзмездно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощност до 10 kWp, които могат да включват и системи за съхранение на произведената електрическа енергия.
Общият размер на инвестицията е 240 млн. лв. – 140 млн. лв. за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 100 млн. лв. национално и частно съфинансиране.

Снимка: Pexels.com, Kindel Media 

Коментари към новината

Още новини от Общество