Новини от област Стара Загора и България

"Енергоремонт - Гълъбово" спечели ключови проекти за модернизация на частните ТЕЦ у нас

Енергоремонт - Гълъбово спечели ключови проекти за модернизация на частните ТЕЦ у нас
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако през тази година в държавната енергетика не се случва почти нищо, то в частните топлоелектрически централи масово текат ремонтни работи и се извършва модернизация с цел намаляване на вредните емисии и повишаване ефективността на тяхната работа.

Най-голямото предприятие у нас за реконтструкция, модернизация, рехабилитация и поддръжка на обекти в сферата на енергетиката - „Енергоремонт-Гълъбово“, е ангажирано с проекти в ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ Бобов дол, както и в топлофикациите в Перник, Враца, Русе и София. От началото на 2024 година обаче ангажименти в държавните енергийни компании почти няма.

Инвестиционната активност на частните въглищни централи се обяснява с плановете им за диверсификация на горивната база както и с хроничния недостиг на електроенергия в цяла Югоизточна Европа, който стана ясно видим от началото на лятото и който води до постоянно покачване на цената й.

„Имаме изключително големи обеми от работа в енергетиката, както в ремонтно-монтажната структура, така и в производството“, каза за Divident.EU прокуристът на „Енергоремонт -Гълъбово“ инж. Евгени Станчев.

От началото на май компанията стартира най-мащабния си за тази година проект, свързан с модернизация на содогенерационния котел в най-голямото предприятие за производство на хартия у нас „Монди Стамболийски“ ЕАД.

В този проект базовият инженеринг е на фирма VALMET, Финландия, а главен изпълнител на обекта е VALMET, Швеция. Основната част от необходимите за модернизацията на котела съоръжения се проектират и произвеждат в „Енергоремонт-Гълъбово“. Демонтажът на старото и инсталирането на новото оборудване на обекта компанията трябва да извърши в изключително краткък срок от 15 дни в края на октомври при денонощен режим на работа.

От първата седмица на месец август „Енергоремонт – Гълъбово“ започва ремонтни работи и в AES Гълъбово. Собствениците на AES са готови да инвестират 700 млн. долара за преминаване на двата блока в централата към режим на работа с алтернативно гориво. За целта обаче те искат да получат държавна помощ за финансиране на изнвестицията. „Енергоремонт-Гълъбово“ заедно с инженеринговата компания „Аалборг“ от Дания участва в изготването на подробен анализ на техническата и финансова осъществимост на проекта.

Целта е единият от блоковете на централата да мине на режим на работа чрез енергия съхранявана в разтопени соли - т.нар. батерия на Карно, а другият да мине на гориво от пелетизирани нерециклируеми отпадъци и биомаса, казва инж. Станчев.

„Направили сме нашата част от това предварително проучване в желаната от AES инвестиция. Посочихме, че може да изпълним целия спектър от дейности по изработка, доставка и изграждане на инсталацията. Изпратили сме виждането си за обема работа, бюджет, график на изпълнение“, казва инж. Станчев.

Ключови ремонти и проекти в енергетиката На две трети е подновено котелното оборудване в „Брикел“, там инвестициите на собственика продължават.
Ремонтът, който извършва „Енергоремонт Гълъбово“ в ТЕЦ „Бобов дол“ е може би най-големият, който е реализирала компанията в своята история до момента. Там се сменят голяма част от нагревните повърхности. На място работниците на „Енергоремонт Гълъбово“ са изградили в пещта най-голямото до момента скеле, изработено от тях - 9000 куб.м.

Започвайки от 2024 г. в ТЕЦ „Бобов дол“ всяка година ще се прави основен ремонт на един енергиен блок, като идеята е в рамките на 3 години в голяма степен да се модернизира котелното оборудване на цялата централа. Оптимизира се производствения процес, като целта е диверсификация на горивото и намаляване на вредните емисии.

В топлофикациите в страната масово започва монтаж на газови турбини. В пернишкия ТЕЦ „Република“, например, са инсталирани 3 газови турбини, окомплектовани с оборудване, произведено и монтирано от „Енергоремонт-Гълъбово“. Там предстои да се монтират още две такива, а същото предстои да се случи и в топлофикациите във Враца, Велико Търново, Русе, Бургас и др. казва инж. Станчев.

През април тази година "Енергоремонт-Гълъбово" АД подписа предварителен договор с американската компания Westinghouse заедно с още 16 български компании като подизпълнители по реализацията на проекта за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй".
Гълъбовската компания има меморандум за сътрудничество с Westinghouse за изграждане на нови ядрени мощности на територията на Европа.

„Енергоремонт Гълъбово“ стартира редица срещи с южнокорейския концерн HYUNDAI Engineering & Construction и в момента върви към споразумение да стане квалифициран подизпълнител на компанията за проектите и на територията на Европа. HYUNDAI е избран за строител на конвенционалната част от новите мощности в АЕЦ Козлодуй.

ПАВЕЦ „Чаира“ не работи вече пет години, а е много необходим на държавата ни, казва инж. Станчев. „Енергоремонт Гълъбово“ работи съвместно с научно-изследователски екип от Центъра за върхови постижения и нови технологии и мехатроника към Тeхническия университет в София под ръководството на проф. Георги Тодоров. Целта е да се разработи техническо и технологично решение за възстановяване функционалността на авариралия четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ „Чаира“.

Сривът в машиностроенето През последните две години „Енергоремонт - Гълъбово“ разшири производството си в областта на машиностроенето и оборудва цех за производство на компоненти за мобилни кранове за Tadano – Demag –един от лидерите в света за производство на мобилни кранове.
„Проблемът с рецесията в Германия обаче дава отражение върху този проект. Отбелязва се чувствително намаляване на обемите. В машиностроителните предприятия спадът в поръчките е с около 50%. Това, което планирахме да произвеждаме за 6 месеца, сега ще се случи за 1 година. Има дори закрити предприятия в Германия, ситуацията там е тежка“, казва инж. Станчев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика