Новини от област Стара Загора и България

Актьорът Ивелин Керанов отпразнува 60-ия си рожден ден в доспехите на Дон Кихот

2169 23/07/2024 23:46 Култура Сцени
Актьорът Ивелин Керанов отпразнува 60-ия си рожден ден в доспехите на Дон Кихот
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Страхотният актьор Ивелин Керанов – един от емблематичните артисти на Драматичен театър „Гео Милев“ и на Стара Загора, отпразнува тази вечер по нестандартен начин своя 60-и рожден ден и 40 години на театралната сцена – с премиера и себераздаване докрай в спектакъла „Дон Кихот и Дон Санчо“ в Летния театър на Аязмото.

Аплодисменти за Ивелин Керанов и актьорите

Ивелин Керанов надяна доспехите на Дон Кихот и трябва да признаем, че много му ходят. А младият му колега Красимир Ненков се нае да бъде най-забавния оръженосец в ролята на Санчо Панса под режисурата и драматургичната интерпретация на режисьора Юрий Дачев.

Стотиците зрители, дошли на премиерното представление, с което ДТ „Гео Милев“ закри официално театралния си сезон 2023/2024, аплодираха дълго след края на почти двучасовия спектакъл рожденика и останалите актьори – Светла Тодорова, Диана Найденова, Георги Ножделов, Цветомир Черкезов, Георги Георгиев, Жоро Райчев, Борче Манев, Мария Енева и Симона Жулиянова, както и режисьора Юрий Дачев, който също излезе на сцената.

Аплодисментите бяха и за сценографията и костюмите на Ханна Шварц, за оригиналната музика на Евгени Господинов и за помощник режисьора Маристела Колева.

Ивелин Керанов получи десетки букети и кошници с цветя от многобройните свои почитатели и приятели, трупани през годините. Освен кошница цветя и оригинален подарък – масивна статуетка на Дон Кихот, кметът на Стара Загора Живко Тодоров изпрати сърдечен поздравителен адрес. „Ивелин Керанов е многопластова личност, артист, който се е превърнал в емблема на Стара Загора не само с прекрасните си, запомнящи се роли, с дълбокия си глас, с оригиналните си решения като театрален режисьор, с успехите си като директор на ДТ „Гео Милев“ в едни от най-трудните години за сценичните изкуства, но и като човек и приятел, когото всички старозагорци искрено обичат“, написа старозагорският градоначалник.

Топъл поздрав от името на целия екип на театъра отправи неговият драматург – поетесата Мария Донева, която в присъщия си шеговито-сериозен тон успя да разсмее и да просълзи Ивелин Керанов.

Директорът на театъра Светла Тодорова изненада рожденика с още една малка пластика на Дон Кихот, в която по оригинален начин беше вплетено сърцето на вечния борец за справедливост и свобода.

Представлението „Дон Кихот и Дон Санчо“ накара изтръпналата в очакване за добър спектакъл публика да аплодира, да се смее, да ръкопляска в такт, да реагира и дори да насърчава героите на сцената. Режисьорът и драматург на постановката Юрий Дачев е запазил в основата на театралната си история основни моменти от романа на Сервантес, вплитайки остроумни препратки към нашето съвремие.

Самият Дон Кихот се появи не с копие и меч, а с обикновен чадър, оръженосецът му Санчо Панса беше надянал спортно яке и тениска и въоръжен с обикновена мухобойка. Какво се случва след това на сцената – няма да издадем. Спектакълът си струва да се види и съприжевее и несъмнено ще бъде едно от силните заглавия през новия театрален сезон, който ще бъде открит с настъпването на есента.

Текст и снимки: Стоян Стратиев

Коментари към новината

Още новини от Култура