Новини от област Стара Загора и България

Обрат

ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" заработи на два блока, съкратени на втора вълна няма

2793 23/07/2024 16:06 Икономика Бизнес
ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3 заработи  на два блока, съкратени на втора вълна няма
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" работи вече на 2 блока, съобщи за Divident.EU Васил Щонов, изпълнителен директор на централата.
„Ситуацията е изключителна в момента и не знаем колко време ще продължи тя. Част от мощностите в държавата са в ремонт и съответно има много високи цени на ел.енергията на пазара. Тези високи цени обаче може да се задържат за кратко. Не е ясно дали ще могат да генерират доходи за по-продължителен период. На този етап правим това, което винаги сме казвали, че ще направим – когато има нужда от нас, сме в готовност и ще работим. Дългосрочната ни стратегия е, че искаме да оперираме в областта на ВЕИ - слънчеви централи, батерии“, допълни Щонов.

Наскоро централата оповести, че възнамерява да съкрати още 160 души, след като през май направи първото съкращение на 160 човека от персонала си.
До този момент обаче предизвестия на работниците от централата не са връчвани, съобщават от Бюрото по труда в Стара Загора.

От ръководството на централата са входирали само Уведомително писмо в Бюрото по труда  на 16 юли, както изисква чл. 24 от Закона за насърчаване на заетостта. В него те съобщават, че планират да съкратят 158 души. Още тогава обаче от ръководството са казали, че може да не изпълнят намеренията си за съкращение на служителите. Ситуацията изцяло зависи от пазара на ел.енергия.

„На този етап първо трябва да уведомим нашите служители какво трябва да правим и тогава ще съобщаваме пред обществеността“- така отговори на въпроса дали ще има втора вълна на съкращения Васил Щонов .

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика