Новини от област Стара Загора и България

В Държавна опера Стара Загора

Балет от Южна Корея представя танцова гала на легендарния хореограф Джордж Баланчин

1735 19/07/2024 11:53 Култура Сцени
Южнокорейската балетна компания K-ARTS
Балет от Южна Корея представя танцова гала на легендарния хореограф Джордж Баланчин
Divident.€U Divident.€U

На 2 август, от 21.00 часа на сцената на Античния форум „Августа Траяна” в Стара Загора южнокорейската балетна компания K-ARTS ще представи богата танцова програма, посветена на 120 години от рождението на легендарния хореограф Джордж Баланчин.

Избрани бисери от знаковото творчество на Баланчин: ТАРАНТЕЛА /pas de deux/, STARS&STRIPES /pas de deux/, ЧАЙКОВСКИ-PAS DE DEUX, ТЕМА И ВАРИАЦИИ ще блеснат заедно с класиката на Мариус Петипа / KOPCAP /pas de trois/, ПАХИТА /раs de deux/ и съвременните хореографски миниатюри на южнокорейския хореограф Сун Хее Ким.

K-ARTS BALLET COMPANY е от малкото избраници по света, за която тръстът, притежаващ правата на автентичната хореография на Баланчин, предоставя права за реализиране на определен брой спектакли.

K-ARTS BALLET COMPANY гостува за втори път в Стара Загора и за трети път в България - през 2019 г. представи забележителния спектакъл на West Side Story на сцената на Културния център-Стара Загора, а през 2023 година гостува на сцената на Античния театър - Пловдив със спектакъла „Малката Русалка” (Song of the Mermaid.).

K-ARTS BALLET COMPANY е създадена през 1997 г. с подкрепата на Министерството на културата, спорта и туризма в Южна Корея. Международно известната танцова компания K-Arts е развълнувала публиката по целия свят на престижни сцени като Kennedy Center във Вашингтон, Ailey Citigroup Theater в Ню Йорк, Laban Theatre в Лондон, Salled' Art Lyrique в Париж, Za-Koen-ji в Токио, National Centre for the Performing Arts в Пекин и Seoul Arts Center в Сеул.

Кой е Джордж Баланчин?

Джордж Баланчин (Георгий Мелитонович Баланчивадзе, 1904-1983) е американски хореограф от грузински произход. Учи балет в родния си град Петербург – в Театралното училище и Консерваторията. Още като студент се изявява в Академичния театър за опера и балет, а участията му във вечерите на Младия балет носят популярност на бъдещия световноизвестен хореограф.

През 1924 година гастролира в Германия, през 1925-29 е хореограф в трупата на Дягилев, а през 1932-33 – в “Балет рус де Монте Карло”. През 1933 създава трупата “Балет 1933”. От 1933 датират и изявите му в САЩ, където организира Школа на американския балет (1934), на чиято основа през 1935 възниква трупата “Американ балет”. От 1948 носи името “Ню Йорк Сити-балет”. Богатото творчество на Баланчин обхваща постановки на балети, опери, оперети, концертни номера, мюзикъли и театрални спектакли. Само за “Ню Йорк Сити-балет” създава около 150 балетни творби.

Без да отхвърля традициите, наследени от Петипа, Баланчин обновява класическия танц като подчертава изчистената линия на тялото, а движенията са динамични и виртуозни. Интересът му към танцовото движение само за себе си го кара да предпочита неповествователни балети, носещи заглавията на музикалната партитура.

“Вижте музиката, чуйте танца” - казва Баланчин, творейки в пълно единомислие с композиторите. Името на Баланчин е свързано с появата на ново направление в хореографията. Той се основава на основните принципи на класическия балет за правдивост, красота, хармония и благородство, но има и своя специфика и закони. Създадени обикновено по музикални произведения, които не са били поставяни на сцената, балетите на Баланчин представляват танцови персонажи, които не са напълно подчинени на музикалните образи.

Работата на Баланчин в САЩ и по света даде на милиони хора детайлна, прецизна и високопрофесионална сценична визия за балетно представление, което уважава традициите, но и служи като проводник на еволюцията в съвременното изкуство.

Коментари към новината

Още новини от Култура