Новини от област Стара Загора и България

11 нови случая на коронавирус в Старозагорско, 8 са със симптоми

11 нови случая на коронавирус в Старозагорско, 8 са със симптоми
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА
Поставиха под каратнина 23-ма, заради дете с коронавирус в детско заведение в Старозагорско

От началото на днешния 12 август в област Стара Загора са получени резултатите на общо 116 проби за новия коронавирус по метода PCR. 11 от тях са дали положителнен резултат, от които 8 са със симптоми. Това съобщи тази сутрин д-р Станимир Станков, началник на РЗИ-Стара Загора.

Дете от детско заведение към Министерство на отбраната е дало положителен резултат с PCR-тест. Експертите от РЗИ са поставили под карантина 23 лица, които са били контактни с детето.

Сред новооткритите случаи няма хоспитализирани. Всички положителни проби са на хора на възраст над 18 години. Отчита се епидемиологична връзка единствено между две лица, които са имали контакт в домашни условия. С тях общият брой на положителните случаи за област Стара Загора е 318.

16 пациенти от област Стара Загора с доказана инфекция COVID-19 са хоспитализирани в Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД – Стара Загора до 15 часа на вчерашния 11 август. В интензивно отделение е настанен един пациент.

Виж още: 210 нови с коронавирус на 12 август, 12 с вируса са починали

Под карантина в областта в момента са 343 души. От началото на епидемията до днес в област Стара Загора през карантина са преминали общо 9150 души.

През седмицата РЗИ – Стара Загора акцентира вниманието си върху социалните домове в областта. С бързи тестове са изследвани настанените в Дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора. Там първоначално е бил получен един положителен резултат, който обаче е опроверган с последвалия контролен PCR-тест.

Експертният съвет по епидемиология към РЗИ–Стара Загора споделя становището на Националния оперативен щаб и счита, че област Стара Загора е в дифузна фаза на разпространение на коронавирусната инфекция.

Коментари към новината

Още новини от Здраве