Новини от област Стара Загора и България

Шипка се възстановява след бедствието и очаква обещаната помощ от държавата

2049 16/07/2024 17:45 Общество България
Шипка се възстановява след бедствието и очаква обещаната помощ от държавата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Шипка постепенно се настанява след мащабното бедствие на 13 юни. Хората обаче все още очакват обещаните от държавата помощи, за да покрият поне отчасти мащабните щети в имотите си. Това съобщи на пресконференция в Община Казанлък кметът на град Шипка Василка Панайотова.

В пресконференцията в Община Казанлък се включиха и заместник-кметът на Община Казанлък Даниела Коева, както и директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ Даниела Русева.

Месец след бедствието в Казанлък, Шипка, Шейново и Хаджидимитрово, Общината е описала и подала всички щети.  

За констатираните щети в домовете на хората и общинските сгради Община Казанлък е съставила протоколи с необходимата оценка. Направена е оценка на общо 349 имота, като документите са изпратени до Междуведомствената комисия, съобщи зам.-кметът Даниела Коева. Общата стойност на щетите в домовете надхвърля 1 млн. лева.

Към Дирекция „Социално подпомагане“ са постъпили документи за подпомагане от 306 души.
„Дирекцията сформира 3 екипа, които посетиха Шипка. Щетите са огромни и помощите, които отпуснахме са недостатъчни за покриването им.
Дирекцията обаче подпомага най-уязвимите, тези, които не могат да се справят сами.

Приехме 306 молби, но одобрихме 117. Отпуснати са помощи само на трудноподвижни, болни хора с експертни решения на ТЕЛК, самотно живеещи.
Освен това жилището трябва да бъде единствено, основно, хората да са с настоящ адрес Шипка“, обясни Даниела Русева.
Отпуснатите помощи от дирекцията са между 70 000 и 100 000 лева.

4 от засегнатите от бедствието сгради в град Шипка са паметници на културата. Това са сградата на читалището, Чирпанлиевата къща, Църквата „Успение Богородично“ и Храм-паметник „Рождество Христово“. За сградите паметници на културата процесът на оценка на щетите е по-дълъг и тече в момента.

Минал е оглед и е съставен констативния протокол за Храм - паметника „Рождество Христово“. Предстои да се дадат указания и за останалите 3 сгради. Следващата стъпка е по Закона за културното наследство да бъде назначена комисия през август.
За засегнатите общинските сгради също са подадени заявления, както към застрахователя, така и към Междуведомствената комисия.
Кметът на град Шипка благодари на всички доброволци, които са помогнали за овладяване на положението още в първите часове след бедствието.

Според Василка Панайотова най-важните изводи след природното бедствие са, че все още българинът няма необходимата култура да застрахова имотите си. При застрахованите домове, проблемите се решават много по-бързо и безболезнено.
Необходимо е младите хора да получават повече познания в училищата за това как трябва да реагират при подобно бедствие, смята Панайотова.

Коментари към новината

Още новини от Общество